2009. május 16.

Windows 7 RC: Egy hét után

Windows 7 logoEgy hete raktam fel élesbe a céges gépre (tehát nem virtualizálva, mint korábban) a Windows 7-et. Előtte is használtam, de az virtualizálva (VirtualBoxban), és hát az ugye nem ugyanaz.

Tegnap a 32 bites rendszert lecseréltem 64 bitesre (32 bites csak 2,8 GiBájt RAM-ot lát,és hibádzik néha nagyon az a hiányzó ~1 GiBájt).

A telepítése a Windows 7-nek olyan, amilyen, Vistás, se nem gyorsabb, se nem lassabb mint volt. Itt nagy újdonságok sem igen vannak.

Viszont, a betöltés. Az már gyors. De tényleg. Jó, lehetne gyorsabb is. De igazából ez engem nem érint, hetente egyszer van ki-be kapcsolva a gép, aztán máskor készenlétbe vagy hibernálásba van.

Drivereket nem kellett telepíteni, de hát egy 2008-2009-es OS-től elvárható, hogy a 2008-as hardvereket támogassa (ez majd pár év múlva lesz izgalmas kérdés, hogy akkor hogyan áll majd a beépített driver támogatottság). Egyedül a Pinnacle 330e TV tunerhez nem volt beépített driver, de ezt a winupdateről leszedte. Igaz, kicsit lassan, elég sokáig keresgélt. Jó dolog ez a központi driver telepítés, kérdés, hogy a későbbiekben mennyire lesznek frissen tartva benne a driverek.

Amit telepítés után rögtön elvégeztem az a lokalizált témák felrakása (kedvencem a Japán szín összeállítású), a Windows 7 evaluation copy szöveg eltávolítása, majd a magyarosítás.

Ezután a használt programok felszórása: Digsby, Office (MS és OOo), Firefox, Google Gears, Flash, WinSCP, TotalCommander, VirtualBox (ja, igen, tudom, le se írhatnám ezt, hogy virtualbox, de nem igazán izgat a védjegy), Adobe Reader, Paint.NET, Notepad++, AVG, Picasa, meg a halom WinUpdateről jövő frissítés és legvégül a Telnet mint Windows összetevő.

Windows 7 Asztal

Windows 7 Asztal

Vista után olyan nagyon sok meglepetés nem ért. A tálcát visszaállítottam, hogy megjelenítse a program teljes nevét és eltávolítottam az odaszögezett programokat (nem igazán jön be nekem ez a módi, dehát ízlések).

A Start menü gyorskeresője érzésre gyorsabban működik mint Vista alatt, talán az indexelés javult. Vista alatt amit sokszor használtam hamar kidobta, amit meg nem, ott bizony kereste ezerrel. Talán azokat nem indexeli, vagy fene tudja, de igazából már mindegy.

Aztán telepítés után létrehoztam egy külön rendszergazdai fiókot, majd magamtól elvettem az rgazdai jogot. UAC ide, UAC oda, én jobb szeretem a gépet a mindennapokban sima felhasználói jogokkal használni. Minden másra meg ott a runas.

Meglepett, hogy ISO fájlokat közvetlenül (mindenféle program telepítése nélkül) ki tud írni CD vagy DVD lemezre (Office telepítőm ISO-ba tölthető le, így azt ki kellett írni. nem, nem akartam Daemon Toolst és társait).

Windows lemezképíró

Windows lemezképíró

Ami viszont nem tetszik az a Media Player 12. Nem tudom, hogy csak én nem állok rá, vagy tényleg rossz a felület, de a korábban megszokottakhoz képest nagyon gyatrának tűnik kezelhetőség szempontjából. Most játszott nézet például teljesen kilóg a sorból, nem egy tab mint korábban. Nekem ez nagyon nem tetszik, de talán majd lesz rá valami megoldás. Amúgy még azt nem tudom, hogy hogyan vegyem rá, hogy ffdshowt használjon codecnek, ne a beépítettjét (amivel nem lehet feliratokat megadni a videónak).

Windows Media Player 12

Windows Media Player 12

A Paint, WordPad is megkapta az új szalagos menüsávot, funkciót tekintve nem igen vettem észre bűvölést. De a WordPad már tud ODT-be menteni alapból. Nagyon helyes, szabványok jó dolgok, főleg ha betartják azokat.

WordPad

WordPad

Internet Explorer 8-at megnéztem, van, szép, jó, de akkor is marad a Firefox. Egyedül az miatt nem távolítottam el, mivel csak IE-hez (ahhoz is csak 32 biteshez!) vagy tömeges feltöltő eszköz a SkyDriverhoz.

Tetszik ez, hogy a Start menüben ha a listán van olyan program ami tudja ezt, rögtön a Start menüből el lehet érni a korábban megnyitott fájlok listáját.

Windows 7 Start menü

Windows 7 Start menü

Aztán ha valamit művelünk a Vezérlőpultban (vagy IE-ben, meg gondolom abban a programban ami tudja ezt), kapunk a tálcán is visszajelzést arról, hogy hol tart a folyamat. A progressbar ekkor maga a program gombja lesz (letöltés esetén pl. lehet látni, hogy hol tart a letöltés). Ötletes.

Letöltési csík a tálcagombon (zöld rész)

Letöltési csík a tálcagombon (zöld rész)

Negatívum még, hogy a Tálca értesítési területén lévő ikonoknak nincs színük. Fehérek. A Vistás színes ikonok jobban tetszettek mint ezek.

Tálca értesítési terület

Tálca értesítési terület

A Tálcán még, hogyha egy program helyi menüjében sokat kell tolnom az egeret mire eljutok a bezárásig, a keret miatt. Kirábban 5px-t kellett tolni és lehetett kattintani. Most talán a dupláját.

Tálcagomb helyi menüje

Tálcagomb helyi menüje

Összességében tehát pozitívak a tapasztalatok, bár nekem már a Vista is bejött (amennyiben megfelelő hardver alatta volt, hogy ne legyen lassú). Van egy-két negatívum, de valószínüleg majd ezekre is lesz valamilyen megoldás.

5 hozzászólás

 • mindenféle codec helyett miert nem raksz fel siman egy VLC-t? a codeccel csak szennyezed a rendszert. 🙂

 • A VLC fent van, de azért egy Media Player, (vagy más hasonló program), nem egy szinten vannka (hát, ugye nem is ugyanarra jók). ffdshow meg egyszerű, kicsi, nem szemetel (a legjobb codecccsomag amivel eddig találkoztam). Csak ugye a hetesnél előjött, hogy van beépített codec mindenre.

 • Video: cccp-project.net

  WMP meg hasonlok… jesszus.

 • ez a cccp se fog menni, mivel változott a kodekkekkel kapcsolatos dolog a win7-ben. eddig directshown keresztül ment a buli, mostantól máshogy megy.

  ráadásul az ffdshow szabad szoftver, ez meg nem

 • Most játszott nézet például teljesen kilód a sorból,

  Helyett: kilóg