2009. május 14.

Ubuntu le, Vista fel

Elegem lett. Abból, hogy Linux alatt a laptopomban soha nem működött valami. Mikrofon, videokártya, modem stb.

Olyan szinten nincs támogatottság az ATI dolgokhoz, hogy ihaj. Így megunva a tökölést, felraktam a Vistát (abból is a Businnest), ez alatt minden megy pöccre.

4 giga rammal gyorsan megy (3-at ismer fel, de gondolkodok 64 bites OS-en), minden működik elsőre. Nem kell tökölni meg hegeszteni vele.

windows-vs-ubuntu

Persze, Linux éve (mint ahogy már talán tíz éve minden évben), de a hardver támogatottság a béka segge alatt van. Ha lenne megfelelő hardverem, tök jó lenne, de hát sajnos nincs. Így mivel magamat nem akarom szívatni, marad a Windows.

A Linuxos mókák maradnak a virtuális gépekben. Ott legalább minden megy 😀

6 hozzászólás

 • “4 giga rammal gyorsan megy (3-at ismer fel…)”
  Szép 😉 És minden megy rendesen, meg a Vista mindent felismer? Pont a memóriát nem ismeri fel… A linux kernel ezt már ezer éve tudja…
  Tény, hogy ha linuxozni akar az ember, nem érdemes a legújabb hardvercsodákat megvenni, mert általában azok nem támogatottak (még). Nekem egy nemtomhányezer éves gépem van (2GHz-es celeron), de minden flottul megy.

 • Nem, ezen a gépen, a 32 bites Linux is csak 2,9 Giga ramot ismer fel.

  Az a baj, hogy ez a gép már 3 éves. És laptopnál már ez elég is, hogy ne legyen valami támogatva benne.

 • Nem-nem, ahhoz megfelelő kernel kell. Van egy opciója, amivel be lehet kapcsolni a nagyméretű memória támogatását:
  http://www.gentoo.org/doc/hu/kernel-config.xml -> “High Memory”
  Most persze ehhez olyan kernelt kell telepíteni, ami ezt tudja. Általában a disztrók ezt ki szokták kapcsolni az alapértelmezett kernelben. Viszont ha akarod, akkor általában le tudsz tölteni megfelelően fordított kernelt.
  http://www.linuxinet.com/linux-news/ubuntu-linux-32-bit-using-more-3-gb-ram.html
  Persze a kernel-fordítás is egy lehetőség 😉
  http://www.kreno.be/2007/11/22/howto-ubuntu-4gb-memory-support/

  • figy, ezekkel tisztába vagyok. amúgy a Windows is tud ilyet. De ehhez az is kell, hogy az alaplapon ne legyenek az ilyesmik letiltva.

 • ATI kartyaval en is szivtam sokat, megertelek, de ugyanakkor sajnalom ha ilyesmit olvasok. Kar, hogy kedvezobb csak elterjedt rendszerre irni driver-t.

  En azert kivancsi vagyok mi nem ment pontosan (gyarto, tipus, miegymas szerint), meg hatha masnak is jol jon, mielott szalad laptopot venni 🙂

  • Amilo Pa1510 gépezet. Nem ment a mikrofon (ez számomra nagyon fontos), a videókártya, valamint az energiaszabályzás is döcögősen ment. Ebben a gépben nem csak a VGA, hanem minden ATI-AMD.

   Mondjuk ilyen gépet ma már nem kapsz, nem egy mai típus 🙂