2008. december 14.

A MÁV sztrájkról, és a nyugati végi helyzetről

A vasutasok megint (pontosabban még mindig) sztrájkolnak. Teljesen irreális célokért (vagy kapják meg a Cargós eladásból a részüket, de akkor a MÁV-Start – vagy aki épp ahol dolgozik – veszteségéből is részesüljenek), egy ország életét megkeserítve.

Hál’ isten az ország nyugati végén van egy másik vasúttársaság, ami európai(bb) színvonalon nyújtja azt, amire a MÁV képtelen. A GySEV vonatain soha nincs az, hogy össze van hányva, össze van szarva, össze van vagdosva. Aztán ott is vannak 50 éves Bh kocsik, amik mégis kényelmesek, és nem esnek szét (mint ahogy arra külföldön is van példa). Tehát szolgáltat. Ezt kéne a MÁV-nak is tennie. De nem teszi, mert csak megkeseríteni tudja az emberek életét.

A GySEV-nél nem sztrájkolnak, ami azt is jelenti, hogy Szombathely-Szentgotthárd, Sopron-Győr, Szombathely-Sopron között többé kevésbé rendesen el lehet jutni. Ami miatt csak többé kevésbé az az, hogy nem mehetnek be a MÁV állomásokra (Győr és Szombathely) a vonatok. Így az utolsó kilómétereket buszozni kell. Győrbe erre van kerülőút, ott hétfőtől a GySEV állomásra fognak (Pápai út 1.) érkezni a vonatok. Szombathelynél sajnos szívás lesz a buszozás miatt (Ják-Balugonyom-Szombathely, Szombathely-Csepreg). Venné át az állomást itt is a GySEV és akkor nem lenne ezzel gond. Viszont IC-k nem fognak menni. Sebaj.

Pénteken Győrbe kell érnem 15:00-ra, így valószínűleg ezt kerülőúton kell megtenni (Szombathely-Sopron-Győr), ami pluszpénz, és pluszidő. Grr. A pénz még hagyján, viszont lőttek a napomnak. Normális esetben a 13:00-kor induló IC-vel mennék, ami 14:20-ra Győrbe is lenne. Most indulhatok 09:34-kor, hogy 13:05-re legyek Győrbe (9947+9915). Három és fél óra utazás. Haza HA szerencsém van hétkor éhetek, ha nincs, akkor éjfélkor.

Akkor mostantól Én is sztrájkolni fogok a MÁV felé, hogy szolgáltassanak. Mert ami eddig van/volt, az minden, csak nem szolgáltatás. Leépülés a köbön.

De sebaj, azért szombaton – ha minden jól megy – megyek a gráci karácsonyi vásárba, 13 EUR (3510) összegért, oda-vissza, három óra alatt (Budapestre IC-vel lenne három óra!).

Szóval kivel basznak ki a VDSZSZ-ek a sztrájkjukkal? A vidéki, kispénző emberekkel és magukkal. És, hoy miért basznak ki magukkal is? Mert egy ilyen sztrájk alkalmával sokan elhagyják a vasutat, mint közlekedést. Már persze, aki el tudja.

9 hozzászólás

 • remélem, nem haragszol, hogy most egy kicsit irigyellek 🙂 de a kép kárpótolt 😀

 • Ma már az van a GySEV honlapján, hogy a MÁV állomásra mennek a vonatok Győrbe. Juppé.

 • ebben igazából csak az a gáz, hogy tényleg az utast szopatják. Szerintem bőven elég lenne, ha egyszerűen nem fizettetnék ki az utassal az utazást. A máv szopik, de az utas boldog. sőt. Bár igazából a VDSZSZt is megértem. Én sem örülnék, ha eladnák a seggem alól a céget, és nem fizetnék ki az ígért részesedést. De ezekkel a párnapos sztrájkokkal csak a kedves felhasználót kapják el hátulról, ketten, egyszerre, szárazon. Jm! Podi

 • már elnézést, de mióta szokás a munkavállalónak részesedést fizetni? azért kapja a fizetését, h dolgozzon.

 • Amióta megígérték nekik. Kóka volt az. Ezzel a feltétellel mentek bele a privatizációba.

 • Jah, amit egy politikus szóban megígér. Meg mi az, hogy belementek a privatizációba? Van részvényük? nincs. Van beleszólásuk? Nincs. Majd ha tulajdonhányaduk lesz, akkor beleszólhatnak a vezetésbe, de addig nem. Vagy te a cégednél te döntöd el, hogy mit meg kitől, hogyan adjanak és vegyenek?

  Kapjanak részesedést, de akkor a veszteségből is részesedjenek.

 • Tehet arról a mozdonyvezető ha a főnökei faszok?

 • Engem mint utast aztán baromira nem érdekel. Az se zavarna, hogy sztrájkolnak, de bmeg, ELÉGSÉGES szolgáltatás. Legyen meg pontosan, előre, hogy mikor milyen vonat megy, és akkor lehet tervezni. De így?

  Ki kell rugni az egész bagázst, aztán automatizálni.

 • mindenki csak arról tehet, ha ő a bunkó. arról viszont igen. nekem is volt már “érdekes” főnököm, én mégsem voltam bunkó a partnerekkel.