2008. július 25.

Sysadmin Day

torta sysadmindayMa van (július utolsó péntekén) a rendszergazdák megbecsülésének napja. Merthogy mindenkinek van már napja, akkor a rendszergazdáknak is legyen.

A vállalati szférában általában nincs is baj a rendszergazdák anyagi és szellemi megbecsülésével, annál kisebb viszont a megbecsülés a közszférába (főleg az oktatási intézményekbe). Milyen a jó rendszergazda? Láthatatlan. Merthogy ha minden flottul megy, akkor a felhasználók nem veszik észre, hogy az a rendszergazda (rendszergazdák) áldásos munkájának gyümöcse. No de ha valami kis baj van, akkor már rögtön megy a szitkozódás, és a minden menjen tegnapra hozzáállás.

A felhasználóknak általában lövése sincs arról, hogy egy rendszer karbantartása mennyi időbe tellik, és hogy mennyi időt kell fordítani a képzésre, a tudás szinten tartására. Sok munkáltató se tudja ezt. Pedig az informatika az egyik olyan szakma, ahol már akár egy pár éves lemaradás és végzetes lehet. Mert pár éves tudás már nem tudás.

képregény

Informatikai eszközök nélkül ma már semmilyen vállalat, iskola nem lehet meg, ezért fontos, hogy az ezeket a rendszereket életben tartó egyéneket megbecsüljük. Mint ahogy szemétszállítás nélkül se lehet meg egy mai város, és a kukásokat is meg kell becsülni.

2 hozzászólás

  • Ez az alsó kép… Nekem mindig is felfoghatatlan avagy lenyűgöző egy ilyen rack (kép neve alapján) látványa. Anno a Sárvári Flextronicsban voltam gyakszin, ahol megmutatták azt a kis épületet, amelyben az ilyen sokkábeles ketyerék voltak. Akkor leesett kicsit az állam. Azóta pankeey mutatott már sokkal bonyolultabb képeket is, azóta nyitott szájjal járok:P

  • rack-szekrénynek hívják ezeket, aztán ezekbe vannak a cuccok, patchpanelek ebben pl. (a patchpanel, az kb, olyasmi ahova a végpontok vége be van kotve, hogy onnet kábellel bekossek a switchekbe, vagy ahova kell)

    Amugy az ilyen kupi nagyon megbosszulja magát, mikor valamelyik végpont bedoglik, aztán keresd meg, hogy melyik az.