2008. május 15.
Hogyan vegyünk infrastruktúrát? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hogyan vegyünk infrastruktúrát?

szerver

Mielőtt nekilátunk megvenni az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges dolgokat (kábelek, szerverek, switchek, stb.) három legfontosabb dolgot kell megtenni: tervezni, tervezni, tervezni
Remélem nem kell ecsetelni, hogy miért. Egy elbaltázott (alul, vagy felül méretezett) infrastruktúrával nagyon sok pénzt lehet az ablakon kidobni (feleslegesen, bár a beszállító szempontjából nem 🙂 )

Először is fel kell mérni az igényeket, és a lehetőségeket (magyarán, hogy mekkora keret van rá). Ugyanis teljesen más megoldás jó egy kis könyvelőirodába, mint egy grafikai stúdióba, vagy akár egy iskolába. Számba kell venni a jelenlegi infrastruktúrát, és azt, hogy ezt érdemes e megtartani, vagy sem (pl. egy régi BNC-s ethernet hálózatot nem biztos, hogy érdemes megtartani, de egy jól kiépített UTP-s hálózatot már lehet), esetleg mindent elölről kezdünk (ebben az esetben egységes lesz minden). Tehát, igények. Tudni kell, hogy mit fognak csinálni az alkalmazottak. Oda, ahol csak internet, valamint csoportmunka megy, nem kell gigabites aktív eszközöket venni, és felesleges a több milliós szerver is (de a kábelekből viszont érdemes a jövőre gondolva már CAT6-osokat beépíteni).

Mindenképp úgy kell tervezni a hálózatot, hogy a későbbiekben igény szerint bővíthető legyen (legyen hely kábelcsatornákba, esetleg üres csatornákat felrakni). Legyen előre megtervezve, hogy hol lesznek a végpontok, ne akkor kelljen kitalálni, mikor szerelik. Mert ugye akkor előfordulhat olyan, hogy a végpont közelébe még konnektor sincs.

Ha megvan a hálózat tervezése, akkor ki kell találnunk, hogy milyen aktív eszközöket fogunk használni. Mekkora sebesség kell, mi a fontos. Legyen e menedzselhető, vagy felesleges mert úgyse fog senki hozzá nyúlni. Mindenképp fontos a jó hosszú garancia. Legalább 3 éves, de ha lehet még hosszabb garancia legyen az eszközökre. Mert ugye mindig akkor döglenek be az ilyenek miután lejárt a garancia 🙂 Ha van pénz, akkor mindenképp valami márkásabb (HP, Cisco, 3Com, az azonos kategóriában levők körülbelül ugyanazt tudják hardverileg, általában a szolgáltatások a különbözőek)

No, ha megvan a hálózat, és az ahhoz szükséges aktív eszközök, jöhet(nek) a szerver(ek). Itt is méretezni kell. Mi a fontosabb? Hogy olcsó legye? Hogy sokáig elmenjen (5-10 év)? Hogy sok RAM legyen benne? Hogy gyors IO legyen benne?

Olyan gépet is lehet venni, ami mindent tud, de az nem biztos (sőt), hogy a legjobb vétel lesz. Aztán, nem mindegy, hogy hol lesz. Ha bent az irodába a humán erőforrással, akkor nem lehet olyan gépet venni, aminek olyan hangja van mint egy felszálló repülőnek. Nomeg akkor rackes se jó, hanem álló, asztali kell.

Döntsük el azt is, hogy milyen OS lesz a gépen. Linux, *BSD, Windows? Mert akkor arra is ügyelni kell, hogy megfelelően támogatott legyen az adott OS-ben az adott hardver. (magyarán ne kelljen hegeszteni órákat, hogy minden funkcót elérjünk). Kis irodába, vagy akár egy nagyobba is, de kisebb igényekkel, (főleg, ha kevés a pénz) érdemes megfontolni használt nagyvasak vételét. Egy P3 környéki 2-4 procis, 7-1000 MHz-es gépet 1-2 giga RAM-mal meg elhet ma már kapni 40-50e forintért. És sok helyre egy ilyen hardver is elég. Fontos, hogy mekkora rendelkezésre állás kell. Ha kozel 100%-os, akkor érdemes két gépet (vagy többet) beszerezni, a redundancia miatt. Meg maga a gép is redundáns legyen (redundáns táp, redundáns RAM, stb.)

Még egy fontos dolog. A garancia. Már írtam, hogy legyen hosszú. Azonban érdemes elgondolkozni, hogy helyszíni garanciát vegyünk. Ami egy nagyon kényelmes módja a garancia intézésének. Betelefonálunk, hogy rossz az XY hardver, aztán a garancia fajtájától függően még aznap, másnap, harmadnap lehozzák, leküldik a csere hardvert. Ez főleg akkor jó, ha vidéken vagyunk, és helyben vagy a közelben nincsen olyan hely, ahol a cserehardvert beszerezhetjük.

És a végére még egy eléggé hanyagolt megoldás. A terminál szerver (akár Windows, akár Unix-like alapokon). Ez, (sima irodába, ahol nem kell 3D, valamint egyéb extra igények) ideális irodai munkákra. Veszünk izmosabb vasakat (ekkor azért már kell ugye bőven memória, valamint processzor, az, hogy konkrétan mennyi, az függ attól, hogy mennyien dolgoznak majd rajt, és az adott szoftvertől, amit használni akarunk). Így nem kell kliens számítógépeket vásárolni, elég egy vékonyklienst (létezik olyan is, amit a falba lehet építeni, mint a konnektort), ami energia felhasználás szempontjából sem mellékes.

Szóval, röviden ennyi. Még valamit hozzátennék: ha nem értünk hozzá, biztosabb (és jobb) eredményt kapunk ha felkérünk egy (vagy akár több) hozzá értő céget, hogy tervezzék meg az egészet. Így mi csak elmondjuk (pontosan!) az igényeket, és majd átvesszük a kulcsrakész megoldást.

Hozzászólások lezárva.