2008. január 27.

Ahogy megszívtam a Windowszal

Még a hónap elején szépen kicseszett velem az a nyavalyás Windows Server. Valamikor 4-e (péntek) és 6-a (vasárnap) között úgy döntött, hogy akkor biza mostantól nem megy tovább. Úgy tűnt fel, hogy valami nem kóser, hogy vasárnap kellett volna egy-két fájl a szerverről, így be VPN-eztem a hálóba, beírtam a címsorba a szokásost, és bumm, time out. Na, gondoltam magamba, hogy WTF, jó, megpingelem a gépet, pingre se reagál. Ok, akkor biztos kijött valami kábel, vagy lehet a VPN szerver halt le, de aztán mégse, mert a másik (fájl) szervert elértem.

Hétfőn akkor már fél hétkor bent voltam, nézzük mi a baj. Hát, a baj az nagy volt, mert nem indult el a gép. Kékhalállal indulna, de nem indul mert kékhallál. Na, bumm, de sebaj van mentés!

Akkor gyorsan megkerestem a Windows Server telepítő cd-jét, aztán indítottam a telepítést. 15 perc múlva már volt is egy kész telepítés. Na, ntbackup indít, mentés beadagolása, visszaállítás indítása. Szépen visszaállítódik, szuper, nincs gond, indítsuk újra.

Már legalább elindult normálisan ahogy szokott, akkor bejelentkezés. Be is lehet jelentkezni, szuper, minden rendben, gondoltam én. Aztán mégse. Kibökte hosszas gondolkodás után, hogy ezt aktiválni kellene, kattintsak az Ok-ra ha aktiválni akarom, a Mégsére, ha nem akarom. Jó, hát aktiváljuk, bár már itt furcsa volt, hogy valami nem okés, mert mennyiségi licenszes Windowst mióta kell aktiválni. Kattkintok az Ok-ra, hogy aktiváljuk, kijelentkezik. Nafene. Akkor bejelentkezek és majd a mégsére kattintok. Akkor is kijelentkezik. Oké, akkor irány a net, gyorsan keressünk valamit. Hát, semmi használhatót nem kaptam, a gép eseménynaplójához meg nem fértem hozzá, mert visszautasította a kapcsolatot. Jó, már fél hét, ez így nem lesz jó.

Akkor hagyom a fenébe az egészet, a felhasználók listája megvan CVS-be, telepítek egy újat, aztán hagyom a fenébe a régit, úgyis volt egy-két kisebb gond vele.

Jó, amíg a gép települ, addig a másik szervert kiléptetem a régi (már nem létező) tartományból, és indítom rajt a dcpromot. Új tartomány kész, gép újraindítása kész, szuper.

Akkor most jöhet az, hogy a gépeket kiléptetni a tartományból, majd vissza. Persze közben már használnák a felhasználók a hálózatot, ami persze nem megy.

Mire a Windows felment, már bevittem a kb. 600 felhasználót az AD-ba, gépek nagy részét is ki és beléptettem a tartományba. Szuper, már csak a megosztásokat kell megcsinálni, meg a sallangot felrakni (OpenManage, Squid, stb.).
Oké, tízre már mindenki be tud jelentkezni a saját nevén, a fájlait is elérte, egy-két felhasználónál volt jogosultsági gond, azokat gyorsan orvosoltam.

Aztán ami macera az most jön, majd jönnek az emberkék, hogy miért nem tudnak belépni a jelszavukkal. Azért mert nem olvasnak. Mert ugye kiírtam bejelentkezési üzenetként a szitut, de úgy látszik, hogy vannak akik csak átkattintanak felette.
Tizenegyre már a házirendeket is visszaállítottam többé kevésbé (milyen jó, hogy még decemberbe kinyomtattam).
Szóval délre már megint működött minden. A nap hátralevő részén még hegeszteni kellett pár egy kicsit a jogosultsági rendszert, a maradék gépeket beléptetni a tartományba, meg ilyen apróságok.

Azért elég húzósan indult a hét, mit ne mondjak.

De most legalább van egy szép új adatbázisom, amiben (elvileg) nincsen semmi hiba. Szuper.

4 hozzászólás

 • Szia!

  Tök jó a blogod és ez a bejegyzés is nagyon tetszik! 🙂

  Elolvastam, és megcsináltam az általad leírt levelezőszerver konfigurálást: http://www.hogyan.org/postfix-courier-virtualis-felhasznalokkal#comment-86

  Mindent úgy csináltam, de sajna nem megy. Nem tudok bejelentkezni, Outlooknál mindig újra és újra kéri a felhasználónevet és jelszavat. KÉRLEK SEGÍTS!!!! Nagyon fontos lenne!

  Előre is köszi!

  Nicolas

 • És ha például Squirrelmail-el megpróbálok belépni, akkor ezt a hibaüzenetet kapom:

  ERROR: Connection dropped by IMAP server.

  Kérlek segíts!!!

  Nagyon köszi előre is!

  Nicolas

 • “Akkor hagyom a fenébe az egészet, a felhasználók listája megvan CVS-be, telepítek egy újat, aztán hagyom a fenébe a régit, úgyis volt egy-két kisebb gond vele.”

  Nem CSV = Comma-separated values?

 • ja, de