2007. augusztus 21.

Országos Szlovén Találkozó

Kétvölgy CímerMost vasárnap volt a Rába-vidéki Szlovének Országos Találkozója Kétvölgyön (Meg akkor már kinevezték ezt a napot Kétvölgy falunapjává is).

Innen Szombathelyről busszal mentünk le (hajnali fél kilenckor kellett indulni, hú, de kora volt?) aztán kb. háromnegyed tizenegykor oda is értünk a faluba. (Azért tartott eddig az út, mert közbe megálltunk Szentgotthárdon a Lipánál, aztán meg Apátistvánfalvában).

Mikor megérkeztünk megkínáltak minket pálinkával (volt mézes, meg sima), ami viszont szerintem olyan rossz volt, hogy csuhaj, úgyhogy inkább kihagytam?

Mire odaértünk már elkezdődtek a kulturális programok. Volt itt népdalkör (Szlovén Szövetség apátistvánfalvai népdalköre), néptáncosok (Szlovén Szövetség apátistvánfalvai gyermek néptánccsoportja), aztán volt egy zenekar ami kaszával, gereblyével, meg hasonlókkal zenélt, meg egy kis harmonika is volt (Bokan Patricia és PatrikKétvölgy gombosharmónikán).

Aztán jött az egy óra szépen-lassan, és elkezdődött az új Kétvölgyi Kultúrház átadása. No, ez szőrnyű volt. Egy órán át magyarázták a hülye beszédjeiket, persze közben a tömegre tűzött a nap, ami ugye eléggé kellemes egy óra tájékán. Az egyik beszédmondó még meg is jegyezte, hogy milyen rossz lehet tűző napon álldogálni, és ezért rövid beszédet fog mondani. Hát, nem tudom neki mi a rövid, de több mint negyed órát beszélt, de hát mint tudjuk az idő relatív. Meghívták Kiss Péter kancelláriaminisztert is, de hát ugye egy ilyen magas rangú politikus nem jön el egy ilyen kis faluba a világ végére, ezért elküldte valami aktatologató beosztottját maga helyett. Mi a fenét élveznek ennyire a politikusok a sok beszédben? (Egyes beszédek meg még szörnyűek is voltak, szerintem az alap, hogy ha már valaki kiáll, akkor fejből mondja a szöveget, de még ha olvassa, akkor is rendesen olvassa, ne úgy mint egy általános iskolás?)

De aztán vége lett a sok beszédnek, mindenki körbejárta a Kultúrházat (aki nem, az meg már a beszéd alatt lelépett a kocsmába, végül is igazuk volt, minek álldigáljon az ember, ha ülhet is?) Szép, új, van itt minden ami egy új kultúrházba kell? Volt egy kis kiállítás is, zalai fotósok készítettek képeket a faluról, azok voltak kirakva a nagyterem falaira.

Ezután kettő körül volt az ebéd, tökmagolajos krumpli volt fasírttal meg sült hús szerűséggel.

Kaja után meg négykor kezdődtek a szabadon választható programok. A műsorfüzet szerint volt filmvetítés (Dolga, dolga pot c. film), korongozás, Doncsecz Károly (fazekas népművész) szobrának felavatása, meg tanösvény bejárása. Én inkább ez utóbbit választottam, jót tesz egy kis séta.

Doncsecz Károly

Doncsecz Károly

Elindult a tömeg, dombnak le, dombnak fel, ahogy azt errefelé illik. Aztán a tömeg elment valami házhoz, ahol volt valami, csak Én itt elmentem másfele, a harangláb felé (később az emberek is jöttek, bár mikor azok jöttek Én már mentem). Még egy dombnak le, dombnak fel. De legalább lehetett rövidíteni a szántókon, ha a műúton mentem volna, akkor kétszer annyit kellett volna menni.

Megnéztem a haranglábat, szép volt, stb., igaz, nem volt semmi különlegessége, olyan volt mint a többi harangláb a vidéken. Ezután kertek alján át visszamentem a faluba, el is akadtam, ugyanis beleütköztem egy kis áthatolhatatlan dzsindzsásba.

Ekkor már a színpadon zenélt a Plamen zenekar, meg már lehetett vacsorálni. Vacsira adtak valami májszerű izét zsonkával, meg volt pörkölt tésztával, meg még valami, de hát nem tudhat mindent az ember.

Aztán estefele kezdtek eltünedezni az emberek, a Budapestiek elmentek már nyolckor, a Mosonmagyaróváriak meg kilenc körül. Aztán fél-éjfél körül mi is elindultunk haza.

5 hozzászólás

  • Had javítsam ki azt a tévedést, hogy szobrot kapott volna Doncsecz Károly, emlékszobát avattak fel ugyanis.

  • A műsorfuzetbe irtak, hogy szobor lett felavatva (ezt oda is irtam) szemelyesen nem voltam ott.
    Hol, es mikor avattak azt a szobat?

  • A szoba most is megtekinthető Kétvölgyön a fő út 2-es házszám alatt. A programajánlót nem igen láttam, de biztosíthatok mindenkit, hogy nem szobor készült. Egy hasonló emlékkiállítás, egy vitrin van Orfaluban ahol Doncsecz született, jelenleg az átalakításra kerül lassan, mert életrajz és családfa is lesz majd ott olvasható négy nyelven, ugyanúgy az emlékszobában is (ott pillanatnyilag még háromnyelvű szöveg van).

  • no, majd lehet, hogy egyszer ha idom engedi atugrok ketvolgyre, és megnezem azt a szobat…

  • <p>Szeretnék még annyit hozzáfűzni ehhez, Kétvölgy lakosainak nevében, hogy ez nap ünnepnap volt a számukra. Lehet, hogy a vendégek előtt kifogásolható az étel, a műsorszámok, az nehezen járható erdei utak, s nem is beszélve mások előtt jelentéktelennek tűnő történeti emlékekről, de ezért a kultúrházért keményen megdolgoztak, ingyenmunkával újították fel. Lehet nem különlegesek a haranglábak, vagy akár az útmenti keresztek, de ezek szervesen kapcsolódnak a kis községek történetéhez, amelyek az emberek gyökerei, vagy a régebbi időkre emlékeztetnek. Aki nem ismeri ezt a helyet, az nem tudja felmérni ezeknek a jelentősségét.</p>