2008. szeptember 16.

Vékonyklienseket az oktatásba!

És miért? Mert néhány feladatot eltekintve teljesen kiválthatja a hagyományos PC-ket, ami alapvetően három okból jó:

 • kevesebb villanyt fogyaszt
 • csendesebb
 • nem avul el 3 év után

Mikor nem jó ez a megoldás? AutoCAD, 3D, videóvágás, flash tanítás. Kb. ezek azok a területek ahol még (manapság) nem megoldás a vékonykliens. A többi általános célra (internetezés, szövegszerkesztés, programozás, adminisztráció) tökéletesen megfelel.

Oktatóprogramok viszont tökéletesen futnak ilyen környezetbe, és van amikor spórolni is lehet, mert elég egy licencet megvenni (amikkel oktatóprogramokkal kapcsolatba kerültem, ott nincs kikötve, hogy TS szerver esetén másfajta licenc kell, tehát elég egy licencet venni).

És miért jobb mint gépeket venni? Hosszú távon olcsóbb (bár, mint tudjuk, a magyar politikusok nem a hosszútávon gondolkodásukról híresek), mivel maguk a kliensek nem avulnak el. Elég csak a szervert bővíteni. Ami mégse annyiba kerül mint egy teljes gépparkot lecserélni.

És akkor egy kis összefoglaló a témáról:

Vékonykliens megoldáshoz kell egy erős szerver (mivel minden ezen fut), jó hálózat (minden a hálón megy át,) plusz a kliensek.

A kliensek lehetnek erre a célra gyártott vékonykliensek, de akár régi PC-k is, így nem kell kidobni az öreg p2-es masinákat (persze, azért ez nem az igazi, ez olyan felemás megoldás).
Kell egy jó hálózat, 100 mbit a kliensek felé, gigabit a szerver(ek) felé.

Megfelelő szerver, amit méretezni kell (hogy legyen elég kraft a felhasználók kiszolgálásához), plusz egy kis tartalékot is illik azért hagyni. Igazából az, hogy mire mennyit számoljunk (tehát kliensenként mennyi RAM, CPU) eléggé változó dolog, értelemszerűen egy “lassú felhasználó”, aki futtat egy alkalmazást, és lassan “működik” (ilyenek ugye akik nem igazán tudják használni a gépet) jóval kevesebb erőforrást eszik, mint egy “power user”, aki gyorsabban működik, egyszerre több alkalmazást is futtat.

Sun Ray vékonykliens, monitorral egybeépítve

Sun Ray vékonykliens, monitorral egybeépítve

Iskolai környezetbe azért jó, mivel általában órán ugyanazt az alkalmazást futatják a diákok, így a program közös részei csak egyszer foglalják a helyet (Unix-like rendszereken ilyen szempontból jobb a helyzet mint Windowson, azok jobban gazdálkodnak a RAM-mal ilyen esetben). Ami nagy általánosságba elmondható, hogy mindenképp több proci (magos) szerverünk legyen, valamint sok RAM. Windows esetén (2003, de 2k8 is hasonló e téren) a rendszernek számoljunk 768 MiBájt ramot, plusz felhasználónként egy 128 MiBájtot (Office, Firefox, amennyiben párhuzamos használatot feltételezünk), plusz legyen a rendszerbe legalább 10% tartalék (tehát min. 10%-al több felhasználóra tervezzük mint az a valóságba lesz). Powerebb usreknél számolhatunk 200-300 MiBájt rammal is. Processzorból egy mai modern sokmagos CPU már bőven elég, amúgy userenként 100-150 Mhz-et szokás számolni (64 bites CPU és OS, meg alkalmazások esetén ez kisebb is lehet), de jellemzően a ram kevés, nem a cpu.
Linux szervernél számolhatunk egy kicsit kevesebb rammal, ha a userek párhuzamosan ugyanazt futtatják.

Plusz ugye amit munkaórába meg lehet spórolni (nem kell a gépeket telepíteni, karbantartani, stb.)

3 hozzászólás

 • Hát szerintem a vékonykliens egy kicsit jó lenne, de nagyon nem. A magyar oktatás szervezetlen, ilyen körülmények között a PC-k moduláris felépítése – minden gép egy kicserélhető, önálló elem – sokat jelent. Az egyetemeken volna értelme ilyen megoldásnak, de valamiért ott se szeretik. Talán mert a költségmegtakarítás nem olyan számottevő (nem több nagyságrenddel olcsóbb), ugyanakkor egy ilyen rendszert nem tud bárki menedzselni, nem tudnak gyorsan helyrerakni, ha kiesik, akkor az egész kiesik, stb. Az ilyen rendszer nem bővíthető olcsón, nem variálható át tetszés szerint, azt nem tudod megcsinálni, hogy most a titkárságon tönkrement egy gép, és átcipelsz egyet, de azt sem, hogy a valahonnan leselejtezett gépeket hozzácsapod, míg PC-k esetében ez tökéletesen működik, a gépek csak lassúak lehetnek, de használhatatlanok nem. Minden átalakítás a rendszer egészét érinti, szakértelem kell egy apró változtatáshoz is, a szakértelem drága, vagy ritkán ér rá.

 • Bár igazából nálunk pénzhiány miatt nem mernek kísérletezni, csak azt másolják, ami máshol is van. Ha az amerikai iskolákban sem a vékonykliens megoldást szeretik, akkor már meg is van a megoldás, miért KELL, hogy az legyen nekünk is az ideális megoldás.

 • Nos, egyrészt a magyar oktatásban elsősorban azért nincs ilyen, mivel ha van pénz gépvásárlásra, akkor azt megmondják, hogy mit vegyél, nem is pénzt adnak, hanem eszközt, vagy tegnapra el kell költeni, aztán az lesz amit azonnal be lehet szerezni (azért ez vidéken ugye nem ugy megy, hogy tele vannak a számtech boltok raktárrai), valamint elég rapszodikusan jön a pénz, ugye így nem lehet tervezni se.

  Hosszu távon (na, ez megint egy olyan dolog amit nem szokás nálunk nézni) jobban megéri a vékonykliensek. Szervert hosszu távon olcsobb boviteni mint gépeket venni, bővíteni (az osztott erőforrások miatt nem kell annyit boviteni mintha küönállo gépeket bovitenél)

  Nem igényel speciálisabb tudást egy ilyen rendszer, mint egy akármilyen új rendszer. Nem kell többet megtanulnia a rendszergazdáknak, mintha pl. bevezetik a Windows Vistát. És éppen ha bedöglik a titkárnő kliense, lekapsz egyet a polcrol (vagy akár a user is megteheti!), bekapcsolod és már megy is. nem kell telepíteni, nem kell vele foglalkozni.

  Valamint villanyszámlán is jelentőset lehet spórolni (valamint a kisebb fogyasztás miatt el lehet odázni az elektromos hálózat felújítását, egy ilyen kutyu eszik 5 wattot, egy gép minimum 10-szer ennyit)

  Az, hogy amerikába mi a jó, meg ott mi van, nem biztos, hogy itthon jó. Más oktatási rendszer, más pénzelosztás még az európai oktatási rendszerektől is, nemhogy a magyartól.