2008. szeptember 14.
Ubuntu Konferencia 2008 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ubuntu Konferencia 2008

Nos, tegnap megvolt akkor ez is. Hát-hát. Nem nevezném életem legjobb konferenciájának. A szervezéssel semmi baj nem volt, minden teljesen normális volt, amit általában az ember elvár egy ilyen esemény kapcsán. Aztán ott vannak az előadások. Nos, ugye csak arról tudok nyilatkozni, amin ott voltam, tehát csak azokat véleményezem.

A délelőtti előadások közül ezeken voltam:

Az ipsetes előadás jó volt. Egészében. Érdekes volt, jó volt az előadás, pedig különösebben nem hoznak lázba az ilyen dolgok. Tehát itt mind a tartalom, és mind az előadás jó volt. Pont.

Ezután az LTSP-s előadás. Nos, itt már sokkal negatívabb véleményem van. A téma jó választás volt, mert érdekes, valamint aktuális. Azonban az előadás. Na, az hagyott maga után kívánni valót. Nem volt olyan nagyon rossz, de lehetett volna jobb is. Néha megakadt az egész lendülete, mármint az előadásé. Valamint majdhogynem az LTSP telepítését mutatta be (ez jó pár előadóra igaz volt). Sőt, folyamatosan az Intel Atom-os PC-t használjunk vékonykliensnek dolog ment, egy szóval nem említette, hogy léteznek dedikált vékonykliensek is. Már csak a cégük nevét kellett volna odarakni, meg azt, hogy mennyi, és mintha egy reklámot látna az ember (igaz, reklámnak tökéletes lett volna). Amit hiányoltam az pont az a rész ami a legérdekesebb. Mert azt, hogy hogyan telepítsem, állítsam be, el tudom olvasni a man-ba, nem kell ahhoz előadásra mennem. Nem igen beszélt a szerverek méretezéséről (ők mit használnak, példákat), a felhasználói reakciókról, felhasználói élményről (mennyire lassabb egy sima PC-hez képest). Érintőlegesen utóbbit érintette, de többet is lehetett volna róla beszélni. Valamint a végén kérdésként is felmerült a méretezés.

Ezután ebéd, 14:00-14:20-as előadásokat kihagytam, úgyse igen érdekel egyik sem.

Aztán délután. Ezeken voltam:

Akkor először a kollaboráció az iskolába… Ez egy szörnyű előadás volt. Pontatlan, rossz előadásmód, hozzáértés hiánya, bénázás. Már a témaválasztásnál bebukta. (Amit tudni kell a Zimbráról: min 2, ajánlott 4 GiBájt RAM, és hol akarja használni? Középiskolába, muhaha.) Emellett nagyon sokat bénázott is. Kiírja a konzol, hogy no route to host, (ami ugye azt jelenti, hogy az if szépen lefeküdt, és a csomagok nem találnak az adott IP felé átjárót), erre nekiállta a demó gépén piszkálni a kábeleket, hogy biztos az a baj, és kábelt kell cserélni. Meg ő is szépen egy telepítési leírást akart tartani. Tisztára mintha a man-t kapná meg az ember hangoskönyvbe. Borzasztó volt (volt aki nem is bírta, és kiment…) az egész. Mintha nem lettek volna előadók, aztán hirtelen csak előkaptak valakit.

Ezután nagios. Itt az előadó profi volt, látszik rajta, hogy keni vágja az egészet, oda-vissza. Nade itt is egy telepítési leírást kaptunk. Felsorolta (volna ha lett volna idő) az összes opciót és, hogy mik azok. Nem pedig bemutatta, hogy ez miért jó, miért ezt válaszuk, stb. Amúgy az előadásmódja is jó a fickónak. Mondjuk mondta, is, hogy ez egy amúgy 4 órás előadás lenne, szóval megkockáztatom, hogy ezt a bemutatót egy nagios tanfolyamról hozta, ahol a nagios megismerése és nem bemutatása a cél.

SJ előadásáról már SJ blogjában leírtam a gondolataimat, szóval idézek magamtól:

Hát. Én nem ilyesmire számítottam. (a diát nem néztem meg előtte).

Sok technikai dolog helyett pl. egy könnyedebb, demóval tarkított előadás, jobban tetszett volna.

Mivel alapvetően ilyesmivel nem foglalkozok, és a konferencia se hardcore hozzáértőknek szólt (elvileg) szerintem jobb lett volna, ha kevesebb száraz technikai, tény, meg stb. lett volna.

Amúgy az előadás, stb. nem volt rossz :)

(sőt, maga az előadás is jó, egy olyan helyen, ahol mélyebb témákat érintenek, vagy én jól elértelmeztem ezt az Ubuntu konferenciát)

Tehát összeségében felemás a végeredmény. Ha a délelőttöt nézzük, akkor megfelelő szintet hozott (bár, ezt azért még lehetne emelni), ha a délutánt, akkor mélyen a mérce alatt volt. Tehát összeségében az elmegy kategóriába bele lehet rakni.

Hozzászólások lezárva.