2008. július 6.
Jobbra hajts! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jobbra hajts!

67 éve, vasárnap, hajnali három óra óta Magyarország területén (kivéve Budapestet és környékét, ahol csak november 9-én lépet életbe) életbe lépet a jobbra hajts!

Persze, ez csak alapvetően a közutakra vonatkozik, vasúton már 1855-től jobbra hajts volt (persze, csak ott ahol kétvágányú a pálya), míg a Kisföldalatti 1973-ig, a gödöllői HÉV-en a mai napig balra hajts van érvénybe.

De térjünk vissza a közutakra. Hogy miért is volt szükség erre? Nos, már 1939-ben elhatározták (csak a háború kitörése miatt csúszott el két évet), hogy áttérünk a jobb oldali közlekedésre, ugyanis a visszacsatolt területeken is ilyen közlekedés volt. Valamit a környező országokban is jobbra hajtás volt érvényben (igaz, Ausztriában, és Csehszlovákiában csak a német megszállás után!), így a hazai sajtó, és politika az elszigetelődéstől félt.

jobbra hajts

Az egész átállás szervezetten történt, előtte hónapokkal rádióban, újságcikkekben, iskolákban készítették fel az embereket. Érdekesség, hogy csak egy baleset történt az átállásban (az is csak azért, mert egy kalauz kiesett a lezárt ajtón!), pedig már akkor is volt kb. 24000 személygépkocsit, 5000 teherautót és buszt, valamint 12000 motorkerékpár. Pest-Buda határában felfestették a jobb és baloldali közlekedés határait, és táblákat helyeztek el, hogy ki merre menjen az átmeneti időszakban (július és november között).

Szóval: Jobbra hajts, balra előzz, immár 67 éve!

Hozzászólások lezárva.