2008. június 8.

Tömeges géptelepítés

Namármost, ha sok gépet kell egyszerre telepíteni, és Ms megoldást szeretne az ember használni (no, hát, egy MS szerver nem olcsó dolog), akkor bizony szívás van. Namármost, van ugye a RIS. Ez szép, is jó is, de nem az igazi. Öreg, már nem támogatott, nem tud multicastot, stb. Aztán van az új, a WDS, ami már image alapú, a 2008-ban lévő tud multicastot is (elvileg, még nem próbáltam), szóval papíron felveszi a versenyt a Ghosttal.

Jelen pillanatba egy gép telepítése nálam abból áll, hogy telepítek egy “mester” gépet, mindent felrakok, stb., aztán imagex-el csinálok róla egy wim imaget (imagex.exe /capture c: d:\idementem.wim “Egy leíras”), aztán ezt felmásolom az egyik szerverre, majd a telepítendő gépeket hálózatról indítom, elindul a WinPE, aztán ott magától felcsatlakoztatja a megosztást ahol a wim image van meghajtónak, majd formázza a gép c: meghajtóját, aztán imagex visszaírja a c:-re az imaget. Namost, ezzel az a baj, hogy sok gép esetén baromi lassú lesz, ugyanis ugyanaz az adat többször végigmegy a hálózaton, mert nem tud multicastot. Na, de a 2008-as az elvileg tud.

Nade, előbb akkor kéne olyan WIM imaget gyártani, amivel menni fog. Mert amit az imagex gyárt, az nem olyan. Elvileg a wdscapture-vel lehetne ilyen WIM-et gyártani, node az nekem nem ment. Pontosabban elindult a program, csak épp a listán, ahol a forrást lehet kiválasztani semmi nincs. Hát, ez van, jövő héten még agyalok rajta.

Amit még próbáltam, az az, hogy hálózatról indítás, WinPE elindul, aztán innét ghostot indítani, és úgy multicastolni. Azonban valamiért a Ghost 8 nem megy WinPE alól (pontosabban a multicastos fogadás nem megy). Valószínűleg a ghost túl régi, a WinPE (ami ugye egy buta Vista) meg túl új. Majd nézek a neten egy frissebb Ghostot, hátha.

Szóval, akkor a jövő heti feladat az lesz, hogy ezt kitaláljam, rájöjjek, hogy hogyan lehet megoldani. Aztán lehet, hogy olyan triviális, hogy majd kiböki a szemem, csak épp ezért nem találtam még rá.

5 hozzászólás

 • óóó, hogy az a…

  a wdscapture csak a sysprepelt meghajtokat jeleniti meg. hogy az a grr.

 • Hello.

  Ha ugyanolyan gépeket csinálsz tömegesen, akkor szerintem a megoldás:
  – telepítesz egy master gépet, mindenestül.
  – syspreppel lezárod, majd leállítod.
  – leghostolod a gépet
  – indítasz egy ghoscast szervert, és multicastal szétküldöd a gépekre. Utánna már csak be kell állítgatni a gépneveket, meg a rendszergazdai jelszót. (persze ha ilyen opcióval zárod)

 • ja, ha egyforma gépek lennének nem lenne nehéz…

  a ghost amugy meg fizetos, és nem warezolok…

 • “Majd nézek a neten egy frissebb Ghostot, hátha.”
  vs.
  “a ghost amugy meg fizetos, és nem warezolok?”

  Most akkor hogy is van ez?

  u.i. Mondták már, hogy a helyesírásod hagy kívánnivalót maga után? Csak amiatt, hogy ha pluginokat fordítasz, akkor azokat legalább helyesen tedd, a többihez meg semmi köze másnak.

 • hoho, elérheto demo verziokan, ne feledd. és meg lehet utana venni.