2008. március 5.
Terrorbombázás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Terrorbombázás

1945. március 4-e szép verőfényes tavaszi Vasárnap volt. Egészen fél tizenkettőid, mikor is a város fölé értek az angolszász légierő B-24-es bombázói a város fölé értek. Ebbe még nem volt semmi különös, eddig is áthaladtak a város felett. Azonban azon a napon nem áthaladtak, hanem ide jöttek…

Palace szálló1944-ig nem igenbombázták az országot az angolszászok, azonban a német megszállás miatt ’44 márciusától minden megváltozott. Ősztől a muszka hordák is elérték az ország keleti határait, így hatalmas embertömegek indultak meg nyugatnak, hogy meneküljenek előlük, valamint a októberben a Belügyminiszter is Szombathelyre tette át a székhelyét. És október 7-től elkezdődött Szombathely stratégiailag fontos pontjainak bombázása (repülőtér, vasútállomás, gyárak).

Azonban azon a bizonyos márciusi napon már nem volt stratégiailag fontos pont a városba, és az nem is azokat akarták bombázni. Hanem elsősorban a lakosságra – a belvárosra – dobták a repülők terheiket. Maga a bombázás mindösszesen 20 percig tartot, körülbelül háromnegyed egytől kezdődően.

Az első hullámban a vasútállomásra és környékére hullottak a bombák, teljesen tönkre téve a vasútállomás vágányhálózatát, valamint a Járműjavítót. Emelett bomba találat érte a Márton utcai temetőt és elemi iskolát – amit már korábban is ért találat.

Majd a következő hullámban a mai Nádasdy és Vörösmarty utcák közti csík, és annak a területnek a folytatása le egészen a Szőlős utcáig (a Szőlős utca a Hunyadi út folytatása, a Szent Gellért úttól délre). Erre már többségébe lakóházak voltak, semmi üzem, vagy vasút, vagy ilyesmi!

Majd a következő hullámban a Wesselényi és Hunyadi utcák következtek. Ezekben az utcákban rengetek lakóház pusztult el, vagy rongálódott súlyosan meg. A Víztorony és a Kultúrmúzeum is telitalálatot kapott.

Király utca vége a centrumból

Eztán jött a Király utca és a Fő tér nyugati széle valamint a Rákóczi utca vonala. Ekkor dőlt romba a Palace szálló (pedig azon a napon vettek fel egy új takarítónőt), valamint a Palace-el szembe lévő Mezőgazdasági Kamara épülete is (ki is gyulladtak).

Palace szálló romba

Az utolsó – és legsúlyosabb – sorozat a Szili János utca 3-nál kezdődött, aztán a Berzsenyi tér, a Belsikátor, a Kossuth Lajos utca, a Mátyás Király út és Thököly utca eleje. Ez okozta a legnagyobb pusztítást. Megsemmisült a Városháza és a Színház (amiket 1880-ban építettek), súlyos találatot kapott a Megyeháza, a Püspöki Palota, és a Nagytemplom, a Kossuth utca és a Belsikátor házai is lakhatatlanná váltak.

Régi városháza és színház szombathely

A bombázásban 303-an haltak hősi halált (az összes bombázáson együtt 423-an), szerencsére a városban tartózkodó 100-120 ezer emberhez képest alacsony ez a szám. Elpusztult még 312 ház, 1028 épület súlyosan rongálódott, és 3575 sérült meg (a 4471 lakóházból!)

Egy ilyen bombázás már terrorbombázás, így nevén kell nevezni. Teljesen szükségszerűtlen volt, és semmi hasznot nem hozott az ellenségeinknek. A céljuk nem is volt más mint a lakosságot megfélemlíteni és demoralizálni.

A bombázások után sok szombathelyi lakos költözött ki a városból, félvén a további támadásoktól.

Hozzászólások lezárva.