2008. február 29.

Tisztaszoftver és társaik

peopleMi a baj a Tisztaszoftverrel? Elég sok. Maga az elképzelés (legyen legális Windows meg Office az iskolákba, meg a többi, azokat majd később) az nem olyan szörnyű, mint a megvalósítás. Először is, a legnagyobb baj, hogy a licencenket csak bérli az IHM. Tehát belekényszerül egy olyan spirálba, hogy nem tudja leváltani az MS szoftvereket. Mivel ha nem hosszabbítják a szerződést, akkor hirtelen az összes ilyen Windows meg Office, meg a többi program illegális lesz. Ez lássuk be elég nagy hiba. A másik az, hogy frissítési alap kell hozzá. Tehát kell egy Windowst venni arra a nyavajás gépre. De akkor meg már lehet venni XP Home helyet Professionalt (pár ezer forint a különbség!) és nincs szükség a Tisztaszoftverre. Kérdem én, hogy akkor hol a spórolás? Hogy lenne ez jó? Egyáltalán ne kelljen a gépekre OS-t venni, valamint az IHM vegye meg, ne bérelje.

És akkor ott vannak a mindenféle államilag finanszírozott licencek, amikkel “ingyen” osztogatjak a Windowsokat, tanároknak, diákoknak. Kérdem Én miért? Ha nem tudja megvenni a 30e forintos Windows XP-t, akkor vagy használjon ingyenes vagy olcsóbb alternatívát, vagy használja az iskolait. De ne a mindenki pénzéből finanszírozzák ezt.

Nekem járna 5e forintos Tisztaszoftveres Windows, de nem az nem kell. Vettem magamnak. Helyettem ne vásárolja meg senki. Az egészségügyben megy az ,hogy mindenki tudja mennyit kell fizetni, akkor itt miért nem ez van?

Mi a fenének nagy hirtelen bevásárolni Vistákból? A közoktatásban lévő géppark elég tetemes részén az XP éppen hogy eldöcög, minek kellett akkor pénzt adni a Vistáért? Valamint ha már vásárolnak, miért szelektálnak, hogy melyik intézmény mit kaphat? (Általános iskola=csak kliens Windows és Office, középiskolák= Windows Server termékek is)

Office. Az OpenOffice.org az esetek nagy részében tökéletes alternatíva a Microsoft Office-al szemben. Akkor miért kell agyba-főbe MS Office-t venni? Teljesen felesleges. Esetleg intézményenként egyet lehetne, hogy azért legyen ha valami olyanba futna az ember amit az OOo nem nyit meg.

Értelmetlen dolgokra milliárdokat szórnak el, holott más területre meg egy fillér nem jut. A nagy TIOP és hasonló pályázatok közben senki nem gondolkodott ott fent el, hogy ha most kiosztanak több milliárd (HA, tényleg!) forintnyi eszközöket, azokat fent is kell tartani. Villanyszámlát kell fizetni, karbantartani kell,  biztosítani a megfelelő környezetet (met nem lehet ám a 20-30-40 éve villamos hálózatra akkora terhelést mérni amiről a megépítésekor nem is álmodoztak). Értelmetlen pénzszórás, az megy.

És nem, ne a tanárok, meg a diákok döntsék el, hogy ők most Windowst meg Officet akarnak. Ha azt akarnak vegyek meg otthonra. Meg kell tanulni rendesen számítógépet használni (nem, nem Windows meg Office, hanem általánosságba). Aki vezet, az se csak egy autót tud vezetni. Mert nem azt tanulta meg, hogy egyik típusú kocsiban mi-hol, hanem folyamatokat. Amit így könnyű szerrel bármilyen autóra rá lehet húzni.

Nem mellesleg nyitni kell a nyílt formátumok felé. Ez az EU-s trend is. Mivel a Microsoftnak nincs ilyenje, így hát mellőzni kell. Mert az nem állapot, hogy a pár évvel ezelőtti Word dokumentumot nem nyit meg a legújabb Word (amugy szerencsére fel lehet vértezni odf támogatással).

Vagy nyitni kell az online megoldások felé (gondolok itt mint pl. a Google Docs és hasonlók). Az esetek nagy részében bőven elég lenne az ilyen.

És ne azok döntsenek ilyenből akik be nem teszik a lábukat egy oktatási intézetbe, esetleg még lövésük sincs az informatikához.

1 hozzászólás

  • Mennyire igazad van! Az autós hasonlattal 1000%-ban egyetéertek.