2008. február 9.
Háttérvilágítás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Háttérvilágítás

Péntek délelőtt a laptopom kijelzőjének háttérvilágítása elment. Jó messzire. Először azt hittem, hogy csak belefagyot az OS a készenléti állapotba (no, nem mintha ilyet szokott volna csinálni), ezért újraindítottam. Már kezdett gyanús lenni, mert itt se volt világítás. De ha jobban megnéztem kép az volt. Na, bumm, elszállt a fénycső, az drága mulatság lesz cserélni. Aztán, mikor hajtottam le, észrevettem, hogy kb. 50 fok korul visszajött a világítás. Szuper, nem a fénycső ment ki, valami más gubanc lesz.

Gyors információ keresgélés után kisilabizálhattam, hogy mivel kép van, ezért a világítás vezetékei megszakadtak valahol. Nos, elkezdtem szétszedni a masinát (legalább egybekötöttem egy kipucolás dologgal is, mi kosz megül a billentyűzetben és alatta).

billentyűzet alatt
Szép tisztaság a billentyűzet alatt

Leszedem a hátulját, megbizergálom a világítás kábelét, semmi. Akkor nem itt a hiba. Leszedem a kijelző kévéjét, itt megbizergálom a kábelt, szuper visszajött. Akkor meg kell találni, hogy hol van megtörve a kábel. Persze, egyszerűbb lenne kicserélni az egészet, azonban a hűtő alatt vezették el a kábelt, a hűtőt viszont nem tudtam kiszedni (ahogy elnéztem mintha az alaplaphoz lenne rögzítve) tehát a kábelcsere nem megoldás.

hátul
Itt biza minden rendben

Jó, akkor fogtam, és szétvágtam a madzagok körüli szövet védő-takaró izét. Na, már látszódott is a baj forrása, a narancssárga ér elszakadt (mivel pont ott volt ez a szakadás, ahol tesz egy hirtelen 90 fokos kanyart a kábel, ráadásul még mozog is, mert ahogy az ember hajtogatja, valamint ez volt kívül, érthető), no, akkor csináljunk valamit vele. Fogtam egy PS/2 csatlakozást (ennek volt csak olyan vékony ere, azért UTP eret mégse rakhatok rá, telefonzsinegem meg egy centi sincs, talán csak a falba) levágtam egy centis darabot, lehámoztam a szigetelést, forrasztóónnal bekentem az egészet, aztán úgy ahogy hozzáforrasztottam az elszakadt kábelvégekhez. Na, legalább már megy a háttérvilágítás.

hátul
A bűnös madzag…

Azonban sajnos jelen állapotban nem épp hordozható a gép, meg a forrasztás se bírná ki, meg el se férne. Szóval egyelőre marad a gép ahol van, aztán majd hozzáértővel (meg akinek nem remeg a keze) megcsináltatom, esetleg csak azt az egy eret kicserélni, és akkor nem a hajlításban lesz a forrasztás (ami mivel merev nem maradna meg sokáig)

billentyűzet alatt
És már jó is…

Hozzászólások lezárva.