2007. december 15.

Postfix, Courier, Roundcube

@Kellett valami jó kis levelező szerver. Windows szerverre nem igazan vannak ingyenes (és jó) megoldások, talán az egyetlen a hMailServer. Úgy, hogy inkább Linux (bár, gondolkodtam FreeBSD-n is) és Postfix lett.
Mivel sok júzer, meg estébé, ezért nem a ?hagyományos? felhasználós megoldást, hanem a MySQL-ből azonosítósat csináltam meg. Gondolkodtam azon, hogy LDAP-pal, az AD-ből hitelesítsek, viszont akkor nem tudok önregisztrációt csinálni (izé, lehet, csak nem olyan egyszerű), no, meg kellene valami kapcsolat a levelező meg a tartomány között. De mivel a tartomány elszeparáltan működik (csak két routeren kapcsolódik a netre), nem akartam szórakozni ilyennel. így legalább ha összeborul az AD a levelezés még megy.

A gép egy egyszerű kis 1 Ghz-es Athlon, 1 giga rammal, meg SCSI hdd-kel megtámogatva. Elég maszek módon, / egy 2Postfix Logo gigás, /usr ugyancsak kétgigás, /var meg egy 18 gigás, aztán, nem tudom, majd meglátom mennyi keret lesz rá jövőre, a legoptimálisabb az lenne, ha a 18-ason lenne a rendszer, meg mondjuk egy 60-70 gigáson az adatok. No, persze ekkor még semmi redundancia nincsen. Esetleg WD raptorokra is lehet az adatokat pakolni, azok is fürge lemezek. Á, viszont egy normális SATA vezérlő drága, ha még azt is venni kell, akkor már megvan a SCSI lemez ára is. Normális SCSI vezérlő meg van. (egy 150 gigás, 10k RPM-es raptor 40e korul van, egy normális SATA vezérlő 50-60e, és ez még az alapmodell ? egy olyan, ami még RAID-et is tud 100e felett van ? míg egy 150 gigás 10k U320-as lemez 60-70e, egy 15k-s meg 80-90 e korul, bar ezek csak 80 giga körüliek, de a fürgeség jobban számít mint a méret, levelezőnél ugye nincs write cache- legalábbis nagyon nem ajánlott).

spamassassin logoA hülye spamek ellen a szürkelistázás (postgrey), meg a spamassassin elég jó, bár, így is átesik néha egy-kettő.

IMAP-nak meg POP3-nak a couriert választottam, igazából nem tudom miért 🙂 (Ubuntuba alapból a dovecot van). Ez is SQL-ből szedi az adatokat, meg minden ilyen, stb. stb. (A courier tud maga is MTA lenni, majd virtuális gépen kipróbálólom az milyen.).

Webmailnak meg Roundcube-ra esett a választás. Először a ?szokásos? webmailokat néztem (horde, ilohamail, squirrelmail) de nem tudom, ezek olyan csúnyácskák voltak. Persze, lehet skinnelni, meg minden de nem tudom. Aztán kipróbáltam a roundcubet, és eléggé meggyőző volt. Az alap skin viszonylag jól néz ki, és használható, ajax-os a cucc (ami azért tudja kímélni a szervert is, mert ha nem kell miRoundcube logonden alkalommal mindent letölteni az jó, mind gépigényileg, mind sávszélességileg). Hegesztettem bele jelszóváltoztatós dolgot, így onnét meg tudják változtatni a userek a postfixes jelszavukat (másik megoldás a PostfixAdmin lett volna, no de az szegény 1.0-ás felhasználókat biztos megzavarta volna). Most, már csak valami normális címjegyzéket kell beleraknom (az alap, egy kicsit, hmm, fapados), egyet már néztem, viszont az meg nem megy ha bent van a jelszó változtatós dolog. Majd nekiesek és megnézem, hogy mi a baja. Még a kvóta kijelzést kell megcsinálnom, mert mindig azt írja, hogy korlátlan a postafiók mérete, holott a valóságba nem így van (persze, a kvóta maga működik is szépen, szóval ez inkább vizuális gond)

Még gondolkodtam azon, hogy valami csoportmunka dolgot csinálok, csak aztán végiggondolva, tök felesleges, úgyse használnál senki sem.

Pár óra alatt a nulláról összedobtam egy pöpec kis levelező rendszert, most meg vagyok elégedve magammal 🙂

Már csak kis apróságok vannak hátra, nomeg valami terhelés teszt, hogy tudjam mit bir a rendszer.

1 hozzászólás

  • Hali, olvastam hogy a kvótakijelzést akarod megcsinálni, én megcsinlátam már, ha érdekel dobj egy mail-t és átkuldom..

    Fazy