2007. szeptember 27.

A szombathelyi villamos

Szombathelyen 1895-ben határozták el, hogy a városnak legyen villamosa. Ekkor az országban még csak Pozsonyban és Budapesten volt villamos. Eme ötlet megvalósítására a Vasvármegyei Elektromos Művek Rt.-re bízták, ami az 1897-ben átadott ikervári vízerőmű energiájára alapozta a villamos üzemet.

A villamos vonal ? kezdetben 1,6 km-en, a régi pályaudvar és a Nagykar utcai remízig (volt Édász telephely, most valami pláza épül ott), 1000 mm-es nyomtávval ? átadására 1897. június 4-én került sor, ekkor az üzemet három motorkocsival kezdték meg.

Ezután még két kisebb vonalbővítés volt, 1899-ben a pályát meghosszabbították nyugati irányba a Kálvária templomig,Szombathelyi pályaudvar a villamossal, képeslapon valamint 1903-ban (az új ? jelenlegi ? pályaudvar átadása után) a pályaudvar keleti feléhez került a végállomás. Majd még később 1913-14-ben a kocsiszín is átkerült a Kálváriához, ezzel megszűnt a Nagykar utcai kocsiszín. A vonal legnagyobb hossza 3,1 km volt, bezárásakor azonban már csak 2,8 km volt a vonalhossz.

1900-ban újabb két motorkocsit vásároltak, majd két pótkocsit is (ezeket már a Roessemann & Kühnemann szállította). Később azonban a két pótkocsit átépítették motorkocsikká, így már hét motorkocsija volt a villamosnak (érdekesség, hogy troli áramszedőjük volt, ezt csak később az ötvenes években cserélték lírásra).

1970-es Szombathely térkép, rajta a villamossal

Ezt a hét motort egyszerre, 1952. december 21-én vonták ki a forgalomból (ekkor már a villamost a város üzemeltette, a Az SzVV 15+16-os ikerkocsi a Savaria út végén, 1974-ben, a villamos megszüntetésének napjaibanmásodik világháborút követő államosítások miatt). De előtte még 1951-ben új kocsik érkeztek a városba, régi átalakított sinatóbuszok (Budapesten, a Dózsa főműhelybe készültek), majd pedig két átépített BKVT J típusú villamos került üzembe.

A villamos reggel öttől ? hétköznaponként ? vagy hattól ? vasárnap ? este 23.15-ig járt (ekkor ért be az utolsó pesti vonat), azonban ha a vonat késett, akkor bevárta azt (7-14 perces követési idővel jártak).

A villamos jegy ára a megszüntetése előtt 60 fillér volt (másfél kifli ára).

A vonal megszüntetéséről az 1968-as közlekedéspolitika döntött (elhatározták, hogy minden egyvágányú vidéki villamost bezárnak, és autóbuszokkal helyettesítik azt). Természetesen már ekkor is Pesten döntötték el azt, hogy mi a jó a vidéki embernek, az emberek megkérdezése nélkül.6-os és 7-es villamos

A vonalon 1974. augusztus 20-án gördül el az utolsó (feldíszített) villamos, majd ezután rövid úton a síneket is felszedték (a legtöbb helyen, mert pl. a Fő téren ott van, csak le van betonozva), majd helyét autóbuszok vették át. Azonban ezek nem voltak annyira jók mint a villamos. Először is egy autóbusz jegy ára 2 forint volt, valamint sok volt velük a gond, az utas-panasz (tele volt az újság ? cenzúrázott! – panaszokkal a buszokra, nem indult, késett, kihagytak járatokat, hangos volt, füstös, büdös, de hát ezek a mai buszokra is igaz). 1973-ban a villamoson (csak ott!) 7,5 millió ember utazott, tavaly a Vasi Volán helyi járatain (az összesen!) 14-15 millió ember.

A villamosok többsége ezután az idők forgatagában elveszett, nagy részüket a MÉH telepre adták, és szétvágták. Azonban szerencsére néhány megmenekült, egy kocsi van a grazi villamos múzeumban (6-os pályaszámú), egy Budapesten (5-ös), valamint két darab van Szombathelyen. Egy a Smidt múzeum udvarán (az 1-es), valamint egy egy oladi udvaron áll (7-es) igen leromlott állapotban.

A villamos bezárásával egy olcsó, környezetkímélő közlekedési forma tűnt el Szombathelyről, valamint a város egy üde színfoltja…

1 hozzászólás

  • Annak idején rengeteget jártam vele, hazafelé le lehetett róla ugrani a kanyarban. Nagyon sajnáltam, amikor megszűnt.
    Fölraktam az imént egy videot a youtube-ra, 1974 augusztus 20-án készült. Nem valami jó minőség, 8mm-es filmrôl lett digitalizálva, de gurulnak rajta a fellobogózott szerelvények 😀
    http://www.youtube.com/watch?v=STAyuZTd7XE