2007. szeptember 18.
Európai mobilitási hét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Európai mobilitási hét

A héten lesz az Európai Autómentes Nap (22-én, szombaton), aminek a célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy tönkretesszük a városainkat a sok kocsival (hú, de nyakatekert lett ez a mondat…).

A sok gépjármű miatt a nagyvárosok levegője egyre szennyezettebb, füstös, nomeg ott van a zajszennyezés is.

És erre mit tesznek a városok vezetői? Újabb utakat építenek. Lassan a nagyobb városok (világviszonylatban) már egy komplett autópálya rendszerrel rendelkeznek.

Pedig ezen lehetne segíteni.

Lehet dolgozni menni gyalog, vagy biciklivel, vagy tömegközlekedve, vagy akár robogóval. Vagy még az is jobb, ha több ember megy egy kocsival (egy kocsi még mindig jobb mint négy). A vidéki városokban (Magyarországon) nem nagyon vannak távolságok.

Azonban ennek vannak néha akadályai. Az első, hogy alig vannak normális bicikli utak (nem, az, hogy az út szélére felfestik a sárga sávot, még nem lesz normális bicikliút). Szombathelyen egyes bicikli utak tragikus állapotban vannak, mondhatni balesetveszélyesek (a nyugat-on is lehetett olvasni erről). De a közlekedési morál is egy katasztrófa a biciklisekkel szemben (tisztelet a kivételnek!). Elég sokszor találkozom olyan autóssal, aki azt gondolta, hogy a biciklis nem vesz részt a forgalomban, pl. nem adja meg az elsőbbséget. Vagy csak simán felparkolnak a bicikliútra (mondjuk aki kitalálta ezt a hülyeséget, hogy a járdán parkoljanak az autók, no, azzal el tudnék beszélgetni).

Kerestem a helyi médiában, hogy szombaton hol lesz útlezárás, azonban egyik médiában sem olvastam semmit erről. Nos, most vagy tényleg nem lesz semmi szombaton, vagy csak jól elfelejtették közölni a helyi lapok (remélem ez utóbbi). Igazán kitilthatnák a forgalmat a belvárosból erre az egy napra (úgyis szombat lesz, szóval nincs akkora forgalom mint hétköznap, úgyhogy ez nem lehetne kifogás). Ha viszont az előbbi, akkor még egy mínusz a városvezetésnek. Végül is a politikust nem érinti ez a probléma. Ő nem a legforgalmasabb utak mellett lakik, hanem a zöldövezetben. Tényleg, látott már valaki politikust, hogy tömegközlekedett volna (no, nem politikai célból, hanem úgy általában, munkába menet például)? Én még nem láttam…
(no, ezt talaltam csak a szombatról: “Legyen az utca az embereké!” – autómentes nap Szombathelyen

Szóval, lehetne mit javítani a dolgon, több bicikliút kell ide, és élhető város. De először is az embereket kell ?átnevelni?, hogy tudatosak legyenek a környezetükkel szemben.

Mivel az élhető város a jó város…

Hozzászólások lezárva.