2007. szeptember 3.
Reklámok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Reklámok

ReklámHa az ember internetezik, akkor úton-útfélen belebotlik reklámokba.

Vannak a kevésbé tolakodók (pl. Google AdSense), amik szöveges ? célzott ? hirdetést jelenítenek meg, és ezek nem is zavarók, sőt, néha még hasznosak lehetnek (nomeg az ilyen reklám a gépet sem lassítja). Persze előfordul egy-két oldalon, hogy az izgága webszerkesztő túl sok ilyen reklámot pakol az oldalra, és már a mennyiség miatt lesz zavaró, de általában ezeken az oldalakon semmi olyan nincs ami miatt az ember látogassa.

Aztán ott vannak a Keymedia féle reklámok, amikor fórumokon (eddig csak fórumokon találkoztam vele) adott szavakat linkesítenek be, és így próbálnak hirdetni. Na, ez egy gusztustalan reklámforma, (talán még a szerzői jogokat is sérti, mivel megváltoztatja a hozzászólást, amit ugye csak a szerzője tehet meg). Még szerencse, hogy csak egy Javascript, így egyszerű szűrni.

A legidegesítőbb viszont az izgő, mozgó animált giffes, vagy flash-es reklámok, főleg ha abból túl sok van az oldalon. Ha még a színviláguk is elüt az adott oldaltól, az kész katasztrófa. A nagyobb (magyar) portálok mind tele vannak ilyen reklámokkal (pl. iwiw, Index). Ezek a flash-es reklámok nem elég, hogy baromira zavaróak (és a sok mozgással jól fárasztják az ember szemét is), de ha több van belőlük, képesek szépen lefogni a gépet sebességben. Ami már ugye zavaró.

IWIW reklámmal
Iwiw reklám nélkül

Fölül reklámmal, alul reklám nélkül az Iwiw. Klaty a képre a nagyobb képért

Vagy vannak a főoldal lecserélő reklámok, vagy amik beúsznak, és x másodpercig nem is lehet bezárni azokat. De baromi idegesítő az ilyen…

De sebaj, ez a probléma már régóta zavar nagyon sok embert, úgy hogy van megoldás rá! És mi a megoldás? Szűrniadblock, blokkolni kell a reklámokat. Ami ugye teljesen legális, mivel a reklámszűrő megoldások az ember számítógépén manipulálják az oldalt.

Több megoldás is van, a különböző programoktól (különálló program, tűzfalba épített blokkoló), a böngészőkbe épülő plugineken át, az egyszerű host fájlos módszerig. Vagy nagyobb cégeknél, intézményeknél proxy-val szűrik a reklámokat, központilag (egy nagyobb hálózaton baromi sok felesleges adatforgalmat tud generálni a sok flash-es banner). Vagy az Operában már beépítve van a banner szűrő.

Én személy szerint a Firefoxos Ad-Block-ot használom. Kicsi, gyors, és pont az tudja ami nekem kell. Be lehet állítani, hogy letöltse, és utána fedje el, vagy le se töltse a listáján szereplő dolgokat (ez utóbbi a célravezetőbb szerintem)

Firefox LogoÉs, hogy miért szűröm a reklámot? Mert zavarnak. No, nem a Google félék, azok (ha jól vannak elhelyezve) nem zavaróak, hanem a sok izgő-mozgó, gép lefogó banner a zavaró. Mikor már az ember a reklámtól alig találja meg a valódi tartalmat.
Marketingesek szerint a reklámok szűrése fenyegeti az üzleti modelljüket (ingyen tartalom a reklámért cserébe), nos, ez engem, mint egyszerű internetezőt nem igazán érdekel. Vagy ne csináljanak ennyire pofátlanul tolakodó reklámokat, vagy így jártak. A TV-t is elkapcsolhatja az ember, ha reklám van. Nem szabhatja meg senki, hogy az ember a saját gépén mit néz meg, és mit nem. Ha Én reklám nélkül akarom nézni, akkor úgy nézem. Ha sokan szűrik, akkor nem lehet, hogy nem a felhasználó a hülye, hanem a modellben van a hiba?

Szóval, szűrésre fel (klaty ide egy Ad-Block listáért)!

Hozzászólások lezárva.