2007. szeptember 1.

Windows Home Server

Wdinwos Home Server LogoMár jó rég letöltöttem, hogy leteszteljem, azonban akkor elmaradt, aztán el is felejtettem, viszont most belebotlottam megint ebbe, és akkor már megcsinálom, ha törik, ha szakad a tesztet. No, akkor nosza…
Mi is ez a Home Server? Gyakorlatilag a Microsoft Windows Server alapú NAS megoldása, amolyan MS -féle módon… Hogy miért MS-es megoldás? Mert egy egyszerű feladatott jól túlbonyolítottak.

Először is kell egy erőmű alá. A kézikönyv szerint a minimum az 1 GHz-es Pentium 3, de az volna a jó, ha valami modernebb Pentium 4-est vagy hasonlót raknánk alá. Ramból is kell neki minimum 512, az ajánlott pedig a könyv szerint ugyanannyi mint a minimum. Aztán kell a többi sallang, kell bele merevlemez, egy DVD olvasó, meg monitor, meg billentyűzet, meg még egér is. Ja, meg ugye egy hálózati kártya. Csupa olyan hardver ami nélkül nem lehetne fájlokat megosztani…

Aztán a kézikönyv szépen taglalja, hogy hogyan kell telepíteni, hmm, meg egy érdekesség, valami Connectorról beszél, amit fel kell még a kliensekre is külön tenni. Hmm, ez valami extra csak, vagy nem a jó öreg CIFS/SMB-vel osztja meg a dolgokat, hanem valami még egyedibb dologgal? Majd kiderül…

Kap a VirtualBox-ba 512 MBájt ramot (mert ugye ennyit kér), meg egy 19,53 gigás merevlemezt. Eszi, nem eszi ez van.
Szépen el is kezd tölteni, az új Vistás telepítőt kapta, nem pedig a régi megszokott NT4-ből származót.
A háttér is a Vistás (meg a WinPE-s, meg a Windows Server 2008-as).

Aztán dob nekem egy üzenetet, hogy nem lesz jó, mert neki bizony 65 gigás lemez kell, és nem lesz elég a 20 gigás. De nem baj, mert a le okézás után úgy tűnik, hogy megy tovább. Aztán bejön egy ablak, hogy valami drivert nem talált, be akarom e tölteni a többit is. Hát persze, töltse csak.

Aztán jön az ablak, hogy adjam meg neki a drivert. No, vazze, most akkor mi van? Felismerte azt a nyavalyás merevlemezt vagy sem? Vagy mivel a 20 giga nem elég neki, ezért arról nem is vesz tudomást?
Jó, akkor ezt most lelövöm, és kap egy nyamvadt 80 gigás lemezt (de remélem nem akarja majd teletölteni, mivel csak kb. 40 giga üres hely van a gépemen)

Na, végre bejött a varázsló, jöhet a telepítés érdemi része (bár valószínűleg úgyis csak a Next-Next-Next-et kell nyomogatni). Megkérdezi, hogy hová akarom telepíteni, meg be lehet neki adagolni drivert is, ha esetleg nem ismerte volna fel a vezérlőt. Ezután figyelmeztet, hogy töröl minden adatot a lemezről, majd az időzóna, billentyűzet kiosztás megtudakolása jön. Majd az EULA elfogadása, meg a kód bepötyögése, aztán a gép nevét lehet megadni (magától a fantáziadús ?SERVER? nevet adja). Majd jön az, hogy biztos, hogy le akarom törölni a lemezem, meg minden adat elveszik, szóval eléggé hülye biztosra mentek. És végre elindul a fájlmásolás. Juppé!

A fájlmásolás alatt szépen írogatja ki a különböző hülye marketing dumákat, meg, hogy még 53 percig tart a telepítés.

Affene, jó soká fog akkor tartani…

Ho, újraindítás után már a ?szokásos? NT-s telepítő indult el, és W2k3 SBS-nek írja magát (hmm, kíváncsi vagyok, hogy vajon megeszi e az SBS kódját, és fordítva). Szóval akkor az elején az csak egy varázsló volt (egy WinPE indult el?), hogy felmásolja a telepítő fájlokat, és legyártsa a telepítési válaszfájlt. Viszont ha ennyire 2k3, akkor le lehet majd magyarosítani a 2003-hoz való MUI-val. Na, a grafikus telepítő már megint úgy néz ki, mint az elején, és már csak 39 perc van hátra.
Na, a telepítés úgy tűnik befejeződött, hoppá, mégse, még egyet magától újraindította. És még egy checkdisket is berakott az indítás közbenre…

De végre már megy, magától jelentkezik be, aztán már megint elindult a telepítő. És megint újraindítja a gépet. Most ez normális, vagy csak valami baja van? Ááá, asszem megvan, most pakolja fel a különböző frissítéseket, meg .NET-et, meg ilyeneket.

Talán végre (a harmadik vagy negyedik újraindulás után) végzett a telepítéssel, legalábbis erre utal a nagy ?Welcome? és egy nyíl. Akkor, a nyílra kell kattintani gondolom… Bekéri a jelszót, de cseles, mert csak a 7 karakternél hosszabbat és kisbetű-nagybetűs jelszót fogad el, ha nem olyan a jelszó, akkor nem is enged tovább. Aztán az automatikus védelmet akarja bekapcsoltatni (tisztára olyan ez a ?varázsló? mint az XP SP2 telepítésekor, csak más a kinézet). Majd megkérdi, hogy akarok-e csatlakozni valami CEIP-hez, ahol jobbá lehet tenni a Windowst (meg a világot is, ja), inkább nem, kösz! Aztán küldje e haza a hibajelentéseket? Küldje, ha neki az a szíve vágya…

Juppé, ?Windows Home Server Setup is finished?. Végre!

Gyorsan fel is telepítem a VirtualBox vendég OS-be szánt cuccait (driverek ugye), hogy szépen szaladjon a rendszer. Persze, ez megint egy újraindítást jelent.

Fent, a bal felső sarokban van egy olyan ikon, hogy ?Windows Home Server console?, no, ez megfogta a fantáziám, úgyhogy elindítom, hogy mégis mifene ez. Olyan 5 perc alatt be is töltött valami, úgy tűnik, hogy ebben a programban lehet szép grafikusan állítgatni a felhasználókat, a mentéseket, meg a megosztásokat. Mondjuk nekem más elképzelésem volt a consolról, de ez ugye Windows. Alapból egy ?Guest? felhasználót hoz létre, ami semelyik megosztáshoz sem férhet hozzá. Megosztásokból csinál egyet a különböző médiáknak (fotó, videók, zene), egy közös (public) megosztast, meg van egy szoftver megosztás.

De van még egy ikon alatta, ez pedig a következő: ?Shared Folders on Server?, ez csak megnyitja intézőben a gépet, és kilistázza a megosztásait.

Aztán van webes felülete is, ami szépen a 80-as porton csücsül, hogy beállíthassuk a gépet. A webes felület nyitó oldala olyan marketinges, van egy kép, amin egy család van, amint boldogan kergetőznek, és a bal oldalon van a ?log on? gomb, ami egy bejelentkező oldalra dob, ahol meg kell adni a felhasználó nevet és a jelszót (rendszergazdai fiókkal nem lehet biztonsági okok miatt belépni.). Itt is egy olyan képpel díszítették a dolgot, mint már a főoldalon, itt ép egy gyerek hintázik a képen. Ebben a webes buherálóban a megosztásokat, és a gépeket lehet állítani.

Ahogy néztem a telepíthető Windows összetevőket, fel lehet egy-két szerveres dolgot rakni, de nem túl sokat (van központi telepítés, és media server, meg az apróságok)

Hát, nem vagyok elájulva ettől az alkotástól. Ágyúval verébre. Vannak olyan kisebb (mármint méretre és gépigényre) NAS-nak optimalizált (általában Linux alapúak, de van FreeBSD alapú is, pl. FreeNAS), amik kevesebb géppel is beérik, és ugyanúgy rendelkeznek kulturált webes kezelő felülettel. Vagy talán annyi pénzből rendes otthoni használatra szánt NAS-t is lehet venni. És akkor az nem fogyaszt annyit, tizedannyi helyet foglal mint egy gép, csendesebb, stb. Szerintem eléggé ilyen ?húzzunk le még egy bőrt valamiről? dolog lehet ez. Főleg annyiért amennyi.

1 hozzászólás

  • Szia. Én is kipróbáltam a WHS-t, ugyanezt a 2k3 verziót. Nekem bejött, márcsak a könnyü add-in-golhatósága miatt is. Ami egyedül nem jött be az a telepitö iszonyú lassusága volt, meg a sok reset. Kár, hogy a WHS Konzolt nem lehet valahogy kiszedni belöle, és egy jó öreg XP-re valahogy ráhegeszteni. 🙁