2007. augusztus 23.
A leállás… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A leállás…

Nos, mint azt a Kedves látogató észrevette (vagy nem vette észre senki?) tegnap-tegnapelőtt olyan kb. 20 óra erejéig nem volt elérhető az oldal. Nos, ennek az volt az oka (igazából okai voltak, méghozzá kettő), hogy az a vinyó, amin a rendszer volt kezdett elhalálozódni (vagy meg is halt…), bár, ezt a logok szerint már vagy két hete szándékozik megtenni, no, ettől függetlenül az ügyes-okos Linux még ment szépen mint a karikacsapás, csakhogy volt egy kis áramszünet, vagy áramingadozás (persze, hogy ilyenkor derül ki, hogy nem a szünetmentes konnektorba volt dugva), vagy a fene tudja mi, és újraindult a gép. Csakhogy nem tudott elindulni, mivel a kernelt nem igazán bírta beolvasni (vagy valami hasonlóról panaszkodott), így ugye a rendszer sem tudott elindulni.

A bűnös ST31720A
A bűnös lemez

No, de kerítettem egy új lemezt, egy pofás 40 gigásat, aztán gyorsan felraktam rá a Linuxot, és már megint száll mint a madár.

Igazság szerint RAID1-ba kellett volna raknom a rendszer vinyót (vagy inkább egy RAID1 tömbre telepíteni), így elég lett volna a rosszat kicserélni…

No, de szerzek most már tényleg SCSI kábelt, és beüzemelem a SCSI kártyán a SCSI vinyókat rendszernek, aztán azt lehet tükrözni. Meg akkor ár a /var-nak is egy tükröt… Igaz, azt a nyamvadt kábelt már három hónapja veszem, csak még nem jutottam el oda, hogy szerezzek egyet.

Vagy lehet, hogy be kéne ruháznom valami régi (relatíve), használt szerverbe (valami 6-800 MHz-es cucc, valami alaplapi RAID-dal, hot-swap hdd-kel, meg ilyesmi, végül is nem nagy igények…) csak ehhez meg még szereznem kéne előbb egy kis tőkét. No, de ami késik, nem múlik….

Hozzászólások lezárva.