2007. augusztus 15.

Hirosima, Nagaszaki és az atombomba

AtomrobbanáE hónap 6-án és 9-én dobták le az atombombákat 62 évvel ezelőtt Hirosimára, majd Nagaszakire. Ez idáig ez a két atombomba volt, amit harci események közepette, katonai céllal dobtak le. Az Észak-Amerikai Egyesült Államok. Megölt több ezer (ártatlan) embert a hátországban. Nőket, gyermekeket, öregeket. Merthogy a férfiak úgyis a fronton harcoltak. Aki nem halt meg rögtön, az később a sugárfertőzésbe halt bele kínok kínjai közepette. Mindezt a béke nevében. De, hát ugye az ilyet megszokhattuk a Szövetségesektől. Nem a németek kezdték el a hátországok (tehát a lakosság) terror-bombázását. (Sőt, még a koncentrációs táborokat is az angolok találták ki).

A két atombomba ledobása után, 14-én Hirohito japán császár rádióbeszédben (a saját katonai vezérkarának ellenállásával, ugyanis a katonai vezetés a mindhalálig tartó harcot szorgalmazta) bejelenti Japán kapitulációját, ami ugye a 2. Világháború befejezését jelenti. Miután bejelentette a császár a megadást, katonák százai követtek el rituális öngyilkosságot. Aztán majd szeptember 2-án alá is írják a fegyverszünetet (hivatalosan ekkor ér véget a háború), ami után az amerikaiak megszállják Japánt.Teller Ede

No, de igazából nem is erről akartam írni, hanem az atombombákról. Az atombomba (és a hidrogénbomba is) félelmetes fegyver. Hatalmas területeket képes elpusztítani, és a robbanás után még ott marad a háttér sugárzás, ami emberek millióit fertőzheti meg. Egy 5 Megatonnás atombomba még a robbanás közepétől számított 20 km-re is képes károkat okozni (fizikai károkat, a sugárzás tovább is elmehet, főleg ha a szél is úgy fúj).

A két Japán városban még ma is szenvedik a több mint hatvan éve ledobott bombák utóhatásait. És azok nem is voltak olyan hű, de erősek.

És ma még mindig gyártják a hidrogénbombákat. És még nem is ez a legnagyobb baj (pedig már ez is egészen nagy baj). A Szovjetunió felbomlásával több szász atombomba tűnt el. És ma sem tudják, hogy ezeknek a nagy része hol van. A fekete piacon bárki beszerezhet atombombákat, aki akar, és van megfelelő pénze. Szóval, akár Irán is vehet atombombát, akkor mi a fenének ölnének nagyon sok pénzt abba, hogy kifejlesszék a sajátjukat? Nem egyszerűbb valamit megvenni, mint a nulláról felépíteni?

Érdekes mód Izraelt senki nem basztatja azért, mert nem engedi be a nemzetközi atomenergia ügynökség embereit. ÉS hivatalosan nincs is atombombája. De ez szerintem eléggé hihetetlen dolog. Biztos, hogy Izrael rendelkezik nukleáris bombákkal.

Paksi Atomerőmű
Paksi Atomerőmű látképe

Persze az atomot lehet használni békés célokra is. Erőműveknek például. Jelenleg szerintem az atomerőművek állítják elő a legjobban az energiát. Ezt úgy értem, hogy mindig termel áramot, és nem terheli úgy a környezetet mint egy szén vagy gáz erőmű. Persze, a szélerőművek is tiszta energiát adnak olcsón, csak épp nem mindig fúj a szél. Az atomerőmű meg folyamatosan dolgozik. Ezért is nem értem, hogy miért nem akarják befejezni Paksot (az eredeti tervek szerint épült volna még két 1000 MW-os reaktor is a mostani 2 db mellé).

No, nagyon elkalandoztam, hát, szóval most csak ennyi gondolatom volt az atombombával kapcsolatban.

4 hozzászólás

 • “Ezért is nem értem, hogy miért nem akarják befejezni Paksot (az eredeti tervek szerint épült volna még két 1000 MW-os reaktor is a mostani 2 db mellé).”

  Paks az eredeti tervek szerint épült, be lett fejezve és nem két reaktor van, hanem négy, darabonként 440MWe teljesítménnyel. Azóta persze valóban voltak/vannak tervek a bővítésére.

  Ha már itt vagyok: “Persze, a szélerőművek is tiszta energiát adnak olcsón, csak épp nem mindig fúj a szél.”

  A szélerőművek nem termelnek olcsón. Ha nem lenne az államilag előírt kötelező átvételi ár, ami itthon kb az atomerőmű árainak 3xosa, akkor Magyarországon nem is épülnének szélerőművek.

 • nos, de ha sok szélermu lenne, akkor olcsobb lenne.

  két blok van, blokkonkent 2 reaktorral, de eredetileg még terveztek hozza 2 1000MW-os blokkot is, csak jott a rendszervaltas.

 • Nem kötekedésből, de Pakson 4 blokk van, 4 reaktorral. 2 épületben, de az más kérdés. Az meg megint más téma, hogy ki-mit szeretett volna még, de mindenesetre semmiféle félbehagyás nem volt, az erőmű a tervek szerint megépült.

  Szélerőművet pedig nem lehet Magyarországon gazdaságosan üzemeltetni és ez nem az energiaipar ellenérdekelt feleinek ármánykodása, hanem tény. Lehet pl olvasgatni a kulcsi erőmű honlapját és nézegetni az üzemeltetési adatokat, aztán le lehet vonni a szomorú következtetést.

 • HALÁL AZ AMERIKAIAKRA!!!
  DÖGÖLJENEK MEG!!!!!!!!!!!!