2007. augusztus 14.

A Gazdag család

A Gazdag családban nyolc gyerek van.

Gazdag Apuka évi bruttó 6 millió 51 ezer Ft-ot keres. Ezért ? mert Gazdag Apuka gazdagnak számít ? külön 4 %-os szolidaritási adót köteles fizetni. Viszont mert kellő számú gyereket tart el belőle, Gazdag Apuka vonaton, buszon és villamoson jár be a munkahelyére, így jóval a munkaidő kezdete előtt érkezik, alaposan letisztogatja a cipőjét, táskáját, kabátját és nadrágját a sártól, portól ? annak érdekében, hogy úgy nézzen ki, mint aki annyit keres és hogy annyit is kereshessen, amennyiből szerényen eltartani reméli a családját.

Energiatámogatást csak a rászorulók kapjanak

Minthogy tehát a Gazdag családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem túl magas, a család energiatámogatásra jogosult ? lenne, ha ötszobás lakásukban nem gázzal fűtenének, főznének, tehát ha nem haladnák meg az évi 5.000 m3-es vezetékesgáz-fogyasztási határt. De mert meg-haladják, nem is kérvényezik a támogatást, hiszen azt ? az otthoni gázórájukon csekély fogyasztást produkáló leggazdagabb egyszemélyes háztartásokkal ellentétben ? úgyis vissza kellene fizetniük. Ha a Gazdag család létszáma nem tíz, hanem csak öt fő lenne és nem öt, hanem két és fél szobás lakásban laknának, minden további nélkül jogosultak lennének energiatámogatásra. De hát ők gazdagok, nekik nyolc gyermekük van.
Gazdag Anyuka ?nem dolgozik?, ami általában napi 18-20 órás elfoglaltságot jelent, és tudományos adatok szerinti értéke havi 250.000 Ft. Viszont kap gyetet, ami majdnem eléri ennek az összegnek az egytizedét és ezzel Gazdag Anyuka létminimumának csaknem a felét is.

Mindenki csak a közteherviselése arányában kapjon a közszolgáltatásokból

Nyugdíja is ennek megfelelő lesz, tehát a létminimuma felét sem fogja elérni. Ha viszont megözvegyül, az özvegyi nyugdíj talán felviszi őt a létminimumra. (De jó lesz neki?)

A jó teljesítményű diákoknak nem kell tandíjat fizetniük

A Gazdag gyerekek közül ketten államilag támogatott képzésben egyetemre járnak és (tegyük fel, hogy már 2010-et írunk) tandíj fizetésére kötelezettek, mert a sok fránya tudományos diákköri kutatás és cikkírás miatt a tanulmányi eredményük nem haladja meg a 4,8-as átlagot.

Ne a gazdagokat támogassa adókedvezmény. Adókedvezményt ellenben csak az vehet igénybe, akinek nincs is annyi jövedelme, hogy abból az adott célra költhetne

Gazdag Apuka azonban nem érvényesítheti a tandíj adókedvezményét, mert ehhez túl magas a jövedelme, és a két gyerekre fizetett tandíj egyébként is több, mint amekkora adókedvez-ményt bárkinek is igénybe lehet vennie. A lakáshitelük törlesztésére sem jár adókedvezmény, hiszen Gazdag Apuka ahhoz is túl gazdag.

Nem az számít, hogy hányan laknak hány négyzetméteren, mert azzal csalni is lehetne, hanem hogy mekkora a lakásingatlan értéke

A lakásuk is túl nagy, ezért túl értékesnek számít, így ingatlanadót is kell fizetniük. Gazdagék gazdagok. Mert nyolc gyereknek is biztosítani tudják az építésügyi szabványban előírt lakóterületet. Ettől, persze, még nincs több pénzük, hiszen ők nem hasznosítják, hanem ? felelőtlenül? ? csak használják a lakásukat. Tízen öt szobát.

Öt Gazdag gyerek még a közoktatás padjait koptatja, a nyolcadik, legkisebbik Gazdag gyerek négy éves. Az ő asztmás rohamainak megelőzésére Gazdag Anyuka a kicsivel minden nap felbuszozik a hegyre, ezért Gazdag Anyukának nemcsak a hét iskolás számára, hanem saját magának is kell bérletet vennie.

Kedvezményt a rászorulóknak

Miután nem nyugdíjas, ezért a nyugdíjminimumnál is kisebb nettó havi gyet-összegből dolgozó bérletet kell váltania. A hét tanulóbérlet és egy dolgozóbérlet, összesen tehát nyolc bérlet ára viszont alig kerül többe, mint két gyerek családi pótléka. Még szerencse, hogy a gyerekei már elég nagyok, mert nem lévén autójuk, közlekedés közben csak kettőnek tudja a kezét fogni. Mert akárhány gyereke van is az embernek, keze legfeljebb csak kettő nőtt.

Magasabb családi pótlékra csak a tartósan beteg jogosult

Miután Gazdag Anyukának sikerül megelőznie a kicsi asztmás rohamait, természetesen csak a szokásos családi pótlékra és egészségügyi támogatásra jogosultak. Ami majdnem elég is a gyerekgyógyszerekre.

Túl sokat járunk orvoshoz, mindenki járuljon hozzá az egészségügyi ellátás fenntartásához

A legkisebbik Gazdag gyerek tehát idősebb háromévesnél. Ezért minden orvosi látogatásért, receptért 500-500 Ft-ot kell fizetni. Még szerencse, hogy nem a számla-önrészt kérik, mert esetleg hiába állnak sorba az orvosnál, ha csak ott derül ki, hogy a kezelésre nincs elég pén-zük. Gazdag Anyuka mostanában gyakran csak telefonon konzultál az orvossal a gyerek állapotáról. Ő maga három éve volt utoljára fogorvosnál, saját maga méri férje vérnyomását, gyógynövényekkel, sósvizes gargalizálással és infralámpával kúrálja családját, mint ahogy a hajnyírás is házimunka lett. Egy csúnya utcai elcsúszása azonban elvitte két gyereke buszbérletének árát: az ő háziorvosukhoz ambuláns sebészet nem tartozik, az ortopédia látja el a baleseteseket, oda azonban háziorvosi beutaló kell (500 Ft). Az ortopédián (újabb 500 Ft) röntgenbeutalót adtak (újabb 500 Ft), amivel vissza kellett menni az ortopédiára (lehet, hogy újabb 500 Ft?), a lelet láttán az orvos ultrahang-vizsgálatra is beutalta (újabb 500 Ft), Gazdag Anyuka ezt a leletet is visszavitte az orvoshoz, aki TB-támogatás nélküli gyógyszert rendelt (újabb 500 Ft? plusz a gyógyszer ára) és hetenként egyszeri úszást is előírt (ez a legolcsóbb uszodában alkalmanként 500 Ft). Viszont egy komolyabb összcsaládi meghűlés is (gyógyszerekkel együtt) kijön már 5-13.000 Ft-ból ? ám amíg ki nem tör valami súlyosabb szövődmény, amíg látnak a gyerekek a szem-üvegükkel, amíg nem nagyon fáj a fülük vagy el nem törik a lábuk, addig bizony Gazdagék sem feltétlenül fognak orvoshoz fordulni.

2 hozzászólás

  • Ugyanez Szegényékkel? Jóval egyszerűbb.
    Csak mivel Szegényéknek nem adatik meg az interneten publikálás lehetősége sem, s mivel az élcelődés oly távol áll tőlük mint a választási beszédek a realitástól, sosem tudjuk meg pontosan mire költik kicsinyke pénzüket.
    De hogy mindenki sajnáltatja magát, no ez magyar, magyar a javábul.

  • Nos, mivel Mo-n eléggé kevés olyan család van, ahol 5 gyerek él, ezért ez csak egy fikció. Azonban érdekes.
    És nem az Én szüleményem, azért van idézetként, viszont a szerzőt nem tudom, hogy ki.

    Monjuk szerintem az ilyen elkerulése végett lenne jó, ha nem a keresetett néznék, hanem az egy háztartásban élők esetén a ft/koponyát.