2007. augusztus 9.

LinuxMint

LinuxMint LogoNemrégiben olvastam a magyar Ubuntu oldalon erről a LinuxMint rendszerről, amiről azt írták, hogy egy (k)ubuntu alapú rendszer, viszont már alapból benne vannak a videó és hang kodekek, valamint más program körítés van benne.
Ezt nem lehetett kihagyni, gyorsan neki is álltam és letöltöttem. A KDE-s verziót töltöttem le (nekem szimpatikusabb a KDE mint a GNOME) a LinuxMint weboldaláról (a telepítő egy 951 MiBájtos ISO, ami ?LinuxMint-3.0-KDE-BETA-013? névre hallgat, és azért béta, mert ez még elvileg béta.).

Mivel CD-re nem fér ki, ezért feláldoztam neki egy üres DVD-t (nincsenek itthon az újraírható DVD-im), aztán már indítottam is a lemezről a rendszert (no, nem azért mert csak, hanem a meglévő Ubuntum úgyis széjjel ment, egy kicsit sikerült a függőségeket szétzilálnom, pl. nem volt hajlandó magától kikapcsolni, igaz, nem is Ubuntu volt, hanem már Kubuntu, de eredetileg Ubuntu volt 🙂 Szóval mindenképp újra akartam rakni, és akkor most itt a lehetőség). Ugyanúgy indul mint egy (k)ubuntu, live CD módban, igaz, itt nem lehet kiválasztani bootoláskor a magyar nyelvet, azonban a billentyűzet kiosztást igen (igaz, mint később mikor megy a rendszer kiderül, hogy ezt nem veszi figyelembe a KDE, de sebaj, utána be lehet állítani), aztán már tölt is…

LinuxMint CassandraPár perc várakozás (ugye a DVD azért eléggé lassú) szépen feláll a rendszer, szép (vagy nem, ízlések és pofonok) zöld színben pompázik. Ugyanúgy mint az ubuntunál itt is van egy Install ikon az asztalon, a telepítő is ugyanolyan (itt már ki lehet választani a magyar nyelvet, és úgy is kommunikál az emberrel). Milyen jó, hogy mikor először felraktam a Linuxot a /home-ot külön partícióra raktam, így most csak elég formázni a / partíciót meg a swapot (igaz, ezt kézi módszerrel kellett megcsinálnom, ugyanis nem ismerte fel, hogy ott egy Linux ? főleg, hogy Ubuntu ? volt, és le akarta az egészet törölni). Aztán szépen felmásolta a fájlokat, meg minden, ami viszont furcsa volt, hogy nem akart kimászni a netre a magyarosításért (ugye az Ubuntu, ha CD-ről telepíti az ember, akkor a netről szedi le a magyarosítást mert az nincs rajta a CD-n), de először azt hittem, hogy azért a majd egy gigába belefért a KDE meg a progik magyarosítása is. Aztán kiderült, hogy tévedtem…
Szóval telepítés (nem is jó ez a szó rá, mert gyakorlatilag csak felmásolja a DVD tartalmát a lemezre és kész) után újraindítás, és már száguld is a rendszer. Szépen be tudok jelentkezni a telepítéskor megadott felhasználói névvel, és minden beállításom ugyanúgy fogadott, ahogy azt még az Ubuntu alatt hagytam. Igaz, panaszkodott egyet, hogy valami progit nem tudott elindítani, mert nem találja, de hát ahhoz képest, hogy egy másik OS került rá, ez egész kicsi apróság (majd, ha a Windows tud ilyet…). Aztán ugye most jön az, hogy fel kéne rakni a magyarítást, mert jó az angol is, de ha már tud magyarul akkor miért ne… Keresem a Synapticot, de hát az nincs benne, no, sebaj, parancssorból felrakom a Synapticot, és már szépen grafikus felületen lehet telepíteni a magyar nyelvet (a következő csomagokat telepítettem Én (szóval, ha valaki magyarítani akarja, akkor a lista elő csak sudo apt-get install, és a többit be lehet másolni): aspell-hu ihungarian kde-i18n-hu language-pack-hu language-pack-hu-base language-pack-kde-hu language-pack-kde-hu-base language-support-hu myspell-hu openoffice.org-help-hu openoffice.org-hyphenation-hu openoffice.org-l10n-hu thunderbird-locale-hu mozilla-firefox-locale-hu-hu)

Töltöget pár megát, aztán szépen be is állítja magát magyarra (ha meg nem, akkor meg a KDE vezérlőpultján meg lehet tenni). Nekem a KDM felületet nem rakta át magyarra, de kézzel ezt is meg lehet tenni (jajj, de mire rájöttem, hogy azért nem fogadja el a jelszót, mert nem magyar a kiosztás…)
LinuxMint asztal a Tasty menüvel Hát, körülbelül .ennyi, mivel meglévő profilom volt, ezért nem jelent meg az-az idegesítő Tasty menü (nekem jobban bejön a hagyományos KDE menü), meg a beállítások is a helyükön voltak.

Persze azért egy kicsit kellett ezt is gyúrni, Én személy szerint leszedtem az általam soha nem használt programokat, meg felraktam egy-kettő programot (pl. Gaim, SciTE, Kdiff3, tömörítők, meg hasonlók, ja, meg mc, amit nem tudom miért nem raknak bele alapból, egy nagyon hasznos kis program ez) és kész.

Szerintem ez a LinuxMint igazából nem is egy Ubuntu alapú rendszer, hanem egy Ubuntu (vagy speciel most Kubuntu, sőt van is benne alapból Kubuntus ikon, meg szöveg) amire alapból felrakták a népszerű programokat, meg videó és hang kodekeket, meg flasht, meg javat, szóval olyan dolgokat amit az ember amúgy is feltelepítene. (ja, lehet, hogy eddig nem említettem, de az Ubuntus tárolókat használja, szóval minden tárolóból elérhető program alapból telepíthető rá)
Ami negatívum az az, hogy nem veszi figyelembe a bootoláskor megadott billentyűzet kiosztást (legalábbis a magyart nem), valamint a telepítő nem tölti le (vagy legalább megkérdezi, hogy letöltse-e) a magyarosítást. Bár, az is igaz, hogy rá fért volna a DVD-re. Merthogy így is 950 MiBájt a telepítő, ami már CD-re nem fér ki, tehát DVD-re kell írni, és akkor még van kb. 3300 MiBájt szabad hely, abba meg belefért volna egykét lokalizáció (meg skin, meg hang, meg egér témák, meg ilyesmik is, no, meg az mc is). Ja, meg azért fent lehetett volna a Synaptic gyárilag.
De azért összességében egy jó kis Ubuntu kiadás ez, csak tudnám, hogy mi a béta rajta…

261 hozzászólás

 • Sajna a kde-s verzió alig akar lejönni, nincs aki seed-elje, az iso meg 15k-val csorog. 🙁

 • Igen, valamit tortent, par napig a szerver se ment.
  de ha tudsz varni egy kicsit, akkor holnap feltoltom valahova az iso-t.

 • Inkább szállj be a seedbe ha a KDE verzióról van szó. 🙂 Megállt 0.725-nél. 🙁

 • Most jött le torrenten az image. Kíváncsi leszek, elindul-e 1G-s pendriveról.

 • Nem fog, mert az 1G valahogy csak 947 mega a kingstonnál. 🙁 Ki kell írnom dvd-re.

 • azért, mert ugye az az egy giga, az valojaban egymillio (asszem jol szamoltam) bajt, de a valosagban ugye 1024 a váltószám. mint a hdd-knél, ott is ez a helyzet. (nomeg a fájlrendszer is fogyaszt ekkora méretnél már)

 • Igen. :S
  No sebaj, kipróbáltam a miniKDE verziót, nem egy nagy durranás. Instabil, pár dolog nem úgy működik mint kéne (krita hótlassú, kate vagy elindul vagy nem, telepítő bugos), ha muszáj akkor inkább a gnome-os verzió, az legalább stabil volt. Mondjuk a kubuntuval is csak gondjaim voltak. Nem jön be nekem ez a KDE.

 • nekem atom stabil a cassandra, bar, igaz, ugyanolyan mint a kubuntu, csak mas csoamgok vannak alapbol, meg mas a default szin.
  nekem mukodik fainul, ami osz hibam van, az meg driver eredetu (a legutobbi frissites utani fglrx driverrel nem hajlando a hagyomanyos modon kikapcsolni, csak ha kezzel adok neki egy halt-ot, vagy poweroff-ot, ati-s driverrel meg megy, meg ubi alatt is csinalta)

  milyen gepen probaltad?

 • Egy öreg Dell-en, inspiron 1100. Igaz csak live módban nyüstöltem, a menüben vannak programok amik nincsenek telepítve (miniKDE), pl. krita. De a kate is vagy elindult vagy nem. Lehet hogy végleges telepítés lesz, úgy legalább lehet update-elni. Közben a linuxmint fórumán írtak egy workaroundot a telepítő lefagyása ellen.
  A cassandra menüjét használod? Vagy a hagyományos kde menüt?
  Azt hiszem mint-en vagy ubuntun fogok ezentúl fejlesztgetni, nálam is driver gond lehetett, vesa drivert állított be i810 helyett.
  A beta telepítőjével meg állítólag még nem volt olyan gond ami a véglegessel, úgyhogy beigazolódott a megérzésed az utolsó mondat kapcsán. 🙂

 • nem a Tasty-t, hasznalom, a hátamon feláll a szór az ilyen csicsas dolgoktol.
  Igazaból a felület ugyanaz mint a kubunum alatt (mint irtam is) mert nem csinaltam új profilt.
  Mondjuk Én nem hasznalom a kate-t, meg a kritat- se (azt se tudom, hogy az utobbi az mi) Scite-t hasznalok kodolasra meg txt-khez.
  Mondjuk azert egy laikus kezebe nem ezt adnam, hanem a (K)Ubuntu-t, azért mivel az leszedi magatol a magyarositast.
  Most gondolj bele, szegeny 1.0-s emberke nekial linuxozni, aztan mar rogton nem magyar, ott is hagyja a fenébe az egészet.

 • Igen, ezért jobb a kubuntu, főleg a magyar verziók (amikbe belepasszírozzák a magyar nyelvi fájlokat arra az esetre ha nincs net).
  Amit ma kipróbáltam, az a Mint XFCE verzió. Ha csak annyit mondok hogy jobb mint a zenwalk meg a xubuntu, mond valamit? Sikerült normálisra összecsiszolni, nincsenek benne felesleges sallangok. És jobb mint a KDE verzió, bár kezdem megszeretni a KDE-t is.

 • Viszont az ubuntu.hu-n sem a magyar verziót lehet eltölteni, hanem az angolt, ami meg megintscak a netrol szedi a magyarositast… 22-es csapdaja

  a Xubuntut probalgattam, de csak felraktam, megnezegettem, és leszedtem dolog erejeig, de lehet lassan kene egy kicsit foglalkoznom vele, ugyanis fel kene pakolni egy-ket regebbi gepre, hogy tudjanak netezni.
  98-at nem akarok, mert nem akarom szivatni magam, xp meg ugye kell egy csomo eroforras hozza.

 • […] Linuxot (LinuxMint-et egész pontosan) használok. És, hogy […]