2007. július 22.
Mesterséges Intelligencia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mesterséges Intelligencia

SkullA hatvanas-hetvenes években azt jósolták (a számítástechnika, a számítógépek ? és azok feldolgozó kapacitásának ? fejlődését látva, hogy az ezredforduló környékére már lesznek (ha nem is fejlett) valamilyen szintű M.I.-k. Aztán mégse.

A számítógépek hatalmas sebességgel végeznek el olyan matematikai műveleteket, amiket kézzel kiszámolni örökkévalóságig tartana, valamint sakkban elverik a legnagyobb sakkmestereket is (ez azonban nem intelligencia, a sakk ugye lépések sorozata, a számítógép egy lépés előtt az összes lehetséges variációt végigjátssza ?magában?, majd a sok-sok variáció közül a legoptimálisabbat választja), azonban még egy macska intelligenciáját se érik fel. Hol van ez még a sci-fikben látott M.I.-khez képes (pl. HAL, vagy Androméda vagy épp Data a Star Trekből), és az emberi intelligenciához képest.Asimov

A legfőbb baj (a számítógép szemszögéből), hogy az emberi világ nem önthető egységes formába, nem írható le egy tevékenység, vagy fogalom egységesen. Vegyük pl. a nyelvet. Nem elég az, ha a gép az irodalmi nyelvet ismeri, ugyanis fel kell ismernie a nyelvjárásokat, a táj szavakat (amire az emberi agy többé-kevésbé képes), és ezeket nem lehet mind-mind külön leírni.

Azonban vannak olyan feladatok, amiket már most jobban végez el a gép. Ugye azokat, amik tökéletesen leírhatók a nyelvükön. Elég csak a robot-pilótákra gondolni, amik képesek elvezetni a repülőt (vagy épp a földre tenni) a legmostohább körülmények között. Azonban, ezekben a gépekben még a tudat kicsi szikrája sincs meg. Csak a programjuknak engedelmeskednek, az adott körülményre (inputra) a programjuknak megfelelő választ adják (output). Ha pl. a repülő lassabban repül a kelleténél, akkor a robotpilóta nem eldönti, hogy most gyorsabban kell menni, mert különben baj lesz, hanem a programja szerint jár el, azzal, hogy a sebességet a megadott tartományon belül tartja.
Igazság szerint az ember nem is tudja, hogy hogy működik az intelligencia, a tudat. Az elvont érzelmek meg még ennél is nehezebb falatok (félelem, szerelem, stb.).

Valamint ott vannak a különböző felmerülő kérdések. Egy mesterséges intelligenciának kialakulhat az emberéhez hasonló Én-képe, (?lelke?), vagy akkor is csak egy gép marad, és a saját létezéséről nem is fog tudni?

Az viszont biztos, hogy jó sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy valamiféle MI-t megalkothassunk (bár, aztán ki tudja, lehet, hogy maholnap valaki felfedez valamit, amivel hamarabb megvalósulhat), addig is a fejlődésben jönnek majd a magukat vezető kocsik, a rendet rakni képes robotok, és a többi.

Hozzászólások lezárva.