2007. július 21.
Tudós-szindróma bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tudós-szindróma

AgyAngolul az ilyen embereket ?savantoknak? nevezik.

Hogy kik ezek az emberek?

Olyan emberek, akik azzal a képességgel bírnak, hogy képesek korlátlanul (vagy legalábbis a normál emberhez képest jóval nagyobb körben) hozzá férni az agyukban eltárol információkhoz. Emlékeznek minden egyes napra, fejből tudnak több ezer könyvet, azonnal kiszámolnak egy matematikai képletet, vagy épp pillanatok alatt megmondják azt, hogy hány borsószem van egy kupacba (pl. Howard Potter, aki emellett még fejből elmondta, hogy az év egy napja milyen nap volt, 22 évre visszamenőleg.).

Kim Peek a savantok, savantja, a megasavant. (Amúgy Őróla mintázták az Esőembert). 16 hónaposan olvasott, 4 évesen kívülről fújt 8 kötetnyi lexikont. (Kutatások szerint 8 másodperc alatt dolgoz fel egy oldalt, úgy, hogy közben két oldalt olvas, külön mindkét szemével.Kim Peek

Azonban ennek ára van. Azok az emberek, akik ilyen képességekkel rendelkeznek, vagy autisták, vagy más fogyatékosságban szenvednek. Érzelmi világuk szegényes, empatikus képességeik szerények. Ez az ára annak, hogy hiányzik az agyukból a ?szűrő? mechanizmus (ami normális esetben megvédi az emberi tudatot a hatalmas információ áradattól).

És ebből következik az, hogy ha valahogy ki lehet kerülni ezt a ?szűrőt?, akkor minden ember szert tehet hasonló képességekre. Azonban, ezt csak úgy lehet, hogy a tudat ne sérüljön. Ugyanis a hatalmas információ tömeget fel kell dolgozni, ami nagy megterhelés. Normális esetben ezért szűri az agy a tárolt információkat. (mert elvileg minden információt tárol az agy, de ez korántsem teljesen biztos, lehet, hogy nem is így működik a dolog, és a kulcs a bal agyfélteke, ugyanis az végzi a tárolt információk szűrését)

Milyen is lenne, ha az ember mindenre (vagy ha nem is mindenre, de jóval többre) emlékezne (pontosabban le tudná hívni az emlékeket) mint most. Vajon ez jó volna, vagy rossz? Az biztos, hogy ehhez egy bizonyos tudati fejlődést el kell érni. Mert ha a tudat nincs felkészülve a hatalmas adatáradatra, annak káros következményei lehetnek.

Hozzászólások lezárva.