2007. július 18.
Állat e az ember, vagy nem? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Állat e az ember, vagy nem?

Mi az a különbség, ami miatt az ember különb az állatoknál? Van e egyáltalán ilyen különbség?

KentaurAz állatoknak is van tudatuk (szerintem), és nem pedig gépek mint ahogy Descartes állította. Mert egy állat is tud kötődni, képes önmagának jót cselekedni, valamint képesek kommunikálni. Mint az ember. Az már csak fejlettség kérdése, hogy ezt milyen szinten tudja egy faj (köztük az ember) művelni.

De, ha úgy nézzük, akkor az ember a legállatabb állat az állatok között. Azért, mert egyik másik állat sem tud (vagy akar) öngyilkos lenni. Csak az ember. Valamint egyik élőlény sem irtja olyan szinten a saját fajtársait mint az ember. Vagy igen?
Ha meg az állat egy gép lenne (mint ahogy ugye Descartes állította) akkor az ember is egy gép csak. Mert mit is csinál a gép? Parancsfolyamatoknak engedelmeskedik. Tehát egy adott inputra az adott parancsot cselekszik. Ha így nézzük akkor az ember is gép, mivel ugyanazt csinálja. De hát ez már csak a ?program? bonyolultságától függ. Akkor tehát az ember egy olyan gép aminek nagyságrenddel bonyolultabb ?belső programja? van mint egy állatnak.

Aztán lehet, hogy az állatok (vagy legalábbis egykét okosabb faja) nem is olyan buták, mint azt az ember képzeli, de mivel ugye nem értjük meg az állatok kommunikációját, ezért csak a viselkedésüket tudjuk elemezni, ami meg nem sok konkrét dolgot hordoz magában (gondoljunk csak arra, hogy ha egy más kultúrközegbe kerül az ember, akkor már ott is erős kommunikációs gondok vannak, annak ellenére, hogy fajtársai között van)

Maga a ?lélek? is mint olyan, csupán a tudatunk megnyilvánulása, az agyunkban található idegpályák elhelyezkedése. Tehát a ?lélek? is leírható fizikai módon, akár reprodukálható lehet (legalábbis elméletileg, jelenlegi ismeretek szerint, aztán ez változhat a jövőben, lehet, hogy kiderül ? sőt, biztos ? egy, két kacifántos dolog az aggyal kapcsolatban), ha a tudomány képes lenne rá.

Hozzászólások lezárva.