2007. július 9.

Olvasási kultúra

Na, ez éppen hogy nincs. Ma, Magyarországon nem divat az olvasás. Sőt, lenézik azt aki olvas. Ez szégyen és gyalázat…
Lesi a birka a hülye tévét, amivel nem is lenne baj, de állandóan lesi, meg mit les! Győzike-show, az kell a népnek, vigyük le az értelmi színvonalat a béka segge alá.

Vannak akik aszondják, azért nem olvasnak mert nincs rá idejük. Ez szerintem baromság. A ’40-es, ’50-es, ’60-as években még ennyi idejük se volt az embereknek, mégis többet olvastak.

Ma, az általános iskolás gyerekek 1/3, majd fele funkcionális analfabéta. Tehát tud olvasni, csak épp nem érti meg. Ha meg esetleg felfogja, akkor meg a szövegértéssel van gond. És ez így baromira nem jó. Nem lesz így megfelelő szókincse, és mivel gyerekkorába nem alakul ki, ezért később se fog olvasni, mert nem fogja megérteni. Meg nem is lesz hozzászokva.

Drágák a könyvek. Ez is igaz, de azért aki akar, az antikváriusnál, használtan, bolhapiacból potom pénzért (pár száz Ft) vehet klasszikusokat. (Egy jó pont a szocialista rezsimnek: Mivel kitiltották a nyugati ?bulvár? könyveket, és baromi olcsón adtak a népnek a magyar klasszikusokat, soha nem olvastak igazi irodalmi remekműveket mint akkor. Persze, ez a nyolcvanas évek felé csökkent, ahogy kezdtek elszállni a könyv árak, meg jöttek be a bulvár könyvek)

És azért, hogy a gyerek nem olvas, azért a szülő is felelős. Mert ha a szülő nem szoktatja hozzá az olvasáshoz a gyereket (nem mutat példát) akkor a gyerek se fog. Mert ugye nem azt látta otthon. És sajnos az iskolába se kényszerítik rá (meg meg se tanítják…)

És az újságokat se nagyon olvassák a népek. Akkor honnét tájékozódnak? Hát a tévéből… Ott meg aztán ontják a sok hülyeséget, meg a dezinformációkat. És így butul a nép. De azért vannak akiknek ez jó. Hogy kiknek? Hát a politikusainknak. Nade miért? Mert a birka népet könnyebb irányítani.
Azért szerencsére, a divatkönyvek egész jól mennek (Harry Potter, DaVinci kód, meg hasonlók). Bár, ugye ezek nem a mély, nívós olvasmányok. Inkább csak egy kis szórakoztatót esti mulatság.
És mivel nem művelődnek az emberek, nem lesz véleményük is, pontosabban lesz, de azt előre megkapják a médiából. És így válnak zombikká…

Kapcsolódó link: Az olvasás éve és a funkcionális analfabetizmus

2 hozzászólás

  • Örülök neki hogy van egy kis közöm ahhoz hogy létrejött a Héttorony irodalmi magazin, mindig reménykedem hogy általa sikerülhet az utókornak a jelenkor értékeit áthagyományozni. Ha gondolod nézd meg, a http://7torony.hu címen találod, elsősorban szépirodalmi művek találhatóak rajta.
    Ami az újságírást mint napi tájékoztatást illeti, még sanyarúbb a helyzete mint a szépirodalomnak. Bár azért látok ígéretes blogokat, ahol van egyéni vélemény és talán még színvonal is. Csak annyit mondhatok, őrizd meg nyitottságodat és csináld ezt a blogot mert jó, remélem sokan fogják látogatni, ha lenne még néhány ilyen blog mint a tiéd, nem lenne szükség napi sajtóra. Emberibb a szubjektív szűrőn átjutó híranyag mint az ipari sajtó száraz tényáradata. Régen is azokat az újságírókat szerettem akik saját véleményüket megírták olykor egy-egy glosszában.
    S végül, csak nem hagy nyugodni a kíváncsiságom: foglalkozol újságírással ezen a blogon kívül?

  • hát, hogy őszinte legyek nem igen foglalkozok Én ilyesmikkel. (mármint újság írással)