2007. június 23.

Börtön, rabok, bűnözők

CellaMa, ebben az országban bűnözőnek lenni nem is olyan rossz dolog… Főleg annak aki esetleg lentről jön, vagy notórius munkakerülő. Hogy miért?

Ha mondjuk valakihez egy betörő betör éjszaka, vagy akármikor, és a tulajdonos (vagy a szomszéd, stb.) tetten éri, akkor törvényileg semmit nem lehet vele csinálni. Mármint a betörővel. Ha az ember megpróbálja megvédeni a javait, és bántalmazza a betörőt, akkor megy ő is a börtönbe… Mert nem lehet megvédeni a tulajdonát… Ha esetleg még meg is sérül a bűnöző, akkor lehet, hogy kevesebbet kap a betörő mint akihez betörnek… Abszurd mi? De hát Abszurdisztánban már megszoktuk az ilyet.

Aztán, ha bekerül a börtönbe (mert nem felfüggesztettet kap), akkor ott meg él mint hal a vízbe. Ingyen kaja, ingyen ellátás, ingyen tanulás, meg minden ami kell. Jó, a régi fajta börtönökben rosszabb, túlzsúfoltság van, meg ilyenek, de az új EU-s szabványoknak megfelelő börtönök már tiszta luxus szállók. Mint ami itt épül Szombathely mellett, a laktanyából. Meg van határozva, hogy egy rabnak hány négyzetméter kell jusson (több négyzetméter jut így egy rabnak mint egy átlagban egy középiskolás kollégiumban egy kollégistának, no, meg a színvonal is jobb), minden féle-fajta földi jónak kell lennie a börtönbe (edzőterem, könyvtár, meghatározott minőségű kaja, stb.) és akkor ez neki ingyen jár. Mert ugye munkára meg nem lehet kényszeríteni. Ha akar akkor viszont lerakhat egy (vagy két, három) diplomát, ingyen… A böcsületes ember meg fizetheti a tandíjat, az adókat, meg mindent -féle szarságot. Ez így fair mi?

Tanítsanak nekik szakmát, amivel majd vissza tud illeszkedni a társadalomba (már amelyiket vissza lehet illeszteni) de azért ne adjunk már az állam pénzén diplomát nekik. Vagy ha akar, akkor fizessen érte ugyanúgy mint mindenki más.
Meg mi az, hogy nem dolgoztatják őket? Lenne annyi munka ebbe az országba, hogy csak na. Lehetne vinni őket gazt szedni, szemetet szedni, árkot ásni, stb. Így már azért talán lenne visszatartó ereje a börtönnek. Nem mint most. (Mondjuk lehetne javítani a megoldott bűnesetek számát, de ez most nem ide tartozik).

Vagy azt dolgoztatni a rabokkal amihez értenek. Ha mondjuk egy mérnököt csuknak le, akkor tervezzen épületeket az államnak. Mennyi pénzt meg lehetne így spórolni.

Meg azért az is botrányos, hogy ma milyen fajsúlya van a jogba egy-egy bűncselekménynek. Pl. egy emberölés meg egy illegális szoftverterjesztés majdhogynem azonos súlyba van büntetésileg. Pedig azért nem ugyanaz. A társadalmi megítélést azt miért nem veszik figyelembe?

De, hát most ez van, ezt kell szeretni…

10 hozzászólás

 • Üdv!

  CSak ugy megkérdezném tőled,tevoltál már börtönben?Vagy esetkeg valami közeli hozzátartozód?Mert ez bizony nem igy van ahogy te ezt elképzeled!Abban egyetértek veled,hogy sajnos tényleg igaz az,hogy egy saját magát mérgezö füves(aki csak magának otthon megtermeli)ugyanannyival súlytható,mint egy gyilkos,és az hogy ki mennyit kap a bírón mulik!Sőt ,míg az egyik bíró 3 évet ad a senkinek sem ártó(kivéve magát)füvesnek,addig egy másik bíró a több száz db extazit árulónak csak 4 évet,vagy a különös kegyetlenségből ölő gyilkosnak 7 évet!Szóval ez így nem jó!De,a börtönben dolgoznak,és az amugy is ici-pici bérükből levonják az eltartásukat,még a toalett papirt is nekik kell bevinni.Ha nem a cellájukban van a wc akkor még szerencsésebbek,hiszen csak egy méteres függöny választja el a toalettet és a mozgásteret igy mindenki szagolhatja a másikét.És még folytatom

 • …a kaja is reggelire 5 dkg párizsi stb.És nem olyan tul sok rab tanul ingyen,mint ahány ember legálisan gazdálkodik az adófizetők pénzéből saját célra.A rabokat is kiviszik külső munkára,sőt még kapálni ,kukoricát törni,disznót etetniés sorolhatnám.De kívánom neked,hogy soha ne tudd meg milyen is ott bent.Akkor bizony más véleményen lennél mint most.Nem leány álom,nagyon nehéz.És sjnos a mi igazságszolgáltatásunk miatt sokszor olyanok is bekerülnek akiknek nem kellene,az igazi bűnözők pedig élik világukat!

 • nos, azert nem mindegy, hogy valaki lemasolt par cd-t, vagy elszivott egy fuvet (otthon, senki masnak nem okozva kart!) vagy megolt x embert, vagy adocsalt.
  ezeket mind mas jellegu bortonbe kene kuldeni, mert ugye mig egy gyilkos (ebben szerintem mindenki egyetert) jol el kell zarni (foleg ha visszaeso) addig az, aki cd-t, masolt, vagy fuvet szivott mas buntetesre kene itelni.
  lehetne kozmunkat eroteljesebben alkalmazni, szerintem, egy fuvesnek, vagy gazdasagi buncselekmenyt elkovetonek az is elegge jo lenne (persze, azert az okozott “kar” merlegelesevel)

  Most epul itt Szombathelyen az uj regionalis borton, eu-s szinvonalu, eu-s szabvanyok szerint.
  es sokkal jobb korolmenyekbe kerulnek akik oda kerulnek, mint a magyar csaladok jo resze. es ez elegge baj.

 • […] ? nem mérhető pénzben) a társadalomnak okozott ?kárt?. Erről már korábban leírtam a véleményemet, hogy hogyan tartanám a bűnözőket. Nos, ez fokozottan igaz azokra, akik élet ellenes […]

 • Bakker. Nagyon jó ez a cikk. De az az igazság, hogy semmi nem igaz belőle. Tanultál te már jogot? Jogi alapismeretek 1. (bármelyik főiskola első félév) című tantárgy első óráiban tanítanak olyat, hogy magántulajdon védelme. Jogos önhatalom: ha a tulajdonost, a tulajdonból való kikerülés veszélye közvetlenül fenyegeti, ennek elhárítása érdekében önhatalmilag is felléphet. Ennek során azonban nem okozhat aránytalanul nagyobb kárt, mint aminek az elhárítására azt igénybevette. Magyarul, ha látod, hogy lopják a bicajod a kocsma elől és oda mész, hogy ezt azért csak nem kéne, ráadásul ezt úgy, hogy még leküldessz neki egy pofont hogy a fal adja a másikat, akkor egy szava sem lehet és törvényileg sem köthetnek bele. Ha viszont nem csak egy pofont adsz, hanem utána előveszed a késed és 37-szer szíven szúrod, akkor bizony mész a börtönbe. A börtönben sincs semmi ingyen, nem tudom honnan veszed. Igenis dolgozniuk kell, közmunka (saját szememmel láttam, ahogy Fehérváron a rabok festették a bíróság épületét) stb. Aki pedig letölt egy mp3-at a netről, az nem kerül gyilkos mellé a cellába. Sőt, nem is kerül börtönbe, max. pénzbírság volt eddig, ha jól tudom. Szóval nem sok minden jött be a cikkből, de legalább egy páran elhitték.

 • Nos, dolgoznak igen, de kozel sem annyit, hogy a sajat eltartasukat kitermeljek.

  Ezzel az onvedelem dologgal meg az a baj, hogy ha jon a betoro a lakasomba nem fogom nezni, hogy milyen fegyver van nala. Nomeg mivan ha nincs nala fegyver, de ketszer nagyobb mint Én? Igy jártam?

  Nos, mp3 letöltésért senki nem is kerulhet bortonbe, mivel az magyarhonba nem buncselekmeny (zene és film feltöltése, vagy pénzért kaloz masolatok arusitasa a buncselekmeny).

  És szoftver letöltésért már Magyarországban embert.

 • Nem jártál úgy. Ahogy írtam, a rablás során “azonban nem okozhat aránytalanul nagyobb kárt, mint aminek az elhárítására azt igénybevette.” Olvasatomban ez azt jelenti, hogy ha csak úgy megy a dolog, ha eltöröd a karját, akkor ő járt így. Ha már tehetetlen és még úgy is bántalmazod, az már jogellenes.

 • Igen, de a torveny szerint ha mondjuk betor hozzam valaki, akinek nincs fegyvere, de en mondjuk kessel leszurom (mert mit jarkal az ne hazamban) akkor már Én követtem el törvénysértést.

  Vagy kérdezzem meg a betöröt, hogy ugyanmár milyen fegyvered van, mert akkor Én is csak olyat veszek elő

 • Aránytalanul nagyobb kár (harmadjára írom le). Ezt a bíróság fogja eldönteni, mert az eset után az egyik fél valószínű feljelenti a másikat. Ha nem, akkor meg ugye senkit nem érdekel a jelenlévőkön kívül, hogy mi történt. Szóval, ha leszúrod, akkor aránytalanul nagy kárt okozol benne, mivel ő ebbe teszem azt belehal. De ha mondjuk te vagy 40 kiló, ő meg 140 és lenyom egy pofont neked, mire te felkapod a kést és ártalmatlanná teszed, majd hívod a mentőt, hogy jöjjenek, akkor nagy valószinűséggel nem lesz belőle gondod. De sajnos ezt majd a bíróság dönti el, nem te. Az alapvető feltételezett magatartás viszont nem az, hogy ha valaki betör hozzám, akkor azt kinyírom, hanem csak annyi, hogy ártalmatlanná teszem…. és ebbe még egy-két plusz pofon is belefér. Ha még a mentőben is ütöd, akkor az már nem. A betörőnek is vannak jogai, akármekkora fasz sajnos.

 • Elég baj, hogy vannak jogai. Onnan kezdve, hogy nem teljesitette a kotelességét, és bejott illetéktelenul az Én lakásomba, hogy eltulajdonitsa az Én cuccaimat, ne legyenek már jogai.