2007. június 14.
Osztrákok és a környezetszennyezés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Osztrákok és a környezetszennyezés

A habzó rábaAz ember átmegy Ausztriába, és azt látja, hogy milyen tisztaság van, milyen gondozottak az utak, közterületek, milyen tiszta minden. Ebből azt gondolja az ember, hogy igen, ezektől lehet tanulni, semmi környezetszennyezés, hanem tudatos környezetvédelem.

De egy fenéket. Átsöprik a szemetüket máshová. Másik országba. Magyarországba.
Úgy könnyű tisztaságot meg rendet tartani, ha a szemetüket lepasszolják legálisan vagy illegálisan máshová. Ott van pl. a Rába és Lappincs osztrák szennyezése. Amit ezek művelnek e téren az már több mint felháborító. Ha mi (mármint Magyarország) csinálna hasonlót mondjuk Ausztriával, akkor már rég ezer plusz egy szankciót kaptunk volna az EU-tól. Csak úgy simán beleengedni egy élővízbe a szennyezett, sós, szappanos ipari vizet. És ez az osztrákoknak nem okoz gondot. Szerintük nincs ezzel semmi baj. Hát, persze, tök normális, hogy habzik a Rába, meg lassan sós folyó lesz, nem pedig édesvizű. Jó, itt most nem arról van szó, hogy mi nem szennyezzük a természetet. Fenéket nem, sokkal jobban is. De azért mégiscsak tőlük kellene példát venni. De most kiderült, hogy mégse. Hiába tüntetnek rendszeresen ellene, hiába volt már felső szintű intézkedés is, semmi nem történt. Mondjuk, az is vicc amit a Környezet-védelmi Minisztériumnál művelnek. Határidő, hogy befejezzék (hehh, mikor évek óta csinálják), mikor meg letelik a határidő, akkor meg még plusz X nap, hogy intézkedjenek. De azóta is nagy a csend… Arról volt szó, hogy letelik a határidő, akkor megvonják a bőrgyárak magyar engedélyét (mármint magyar beleegyezést). Azóta se vonták be. Vagy nem is akarják az igen tisztelt politikusaink, mert nem érdekük, de azért mégiscsak kell valamit mondani…

Befújták habbal a felbachi Boxmark bőrgyár kapuját a magyar és osztrák Greenpeace-esek, hogy így tüntessenek a szennyezés ellen. Aztán a gyár tűzoltói jól szétverték az aktivistákat vízsugárral.
Vagy ott van a Szentgotthárd mellé építendő hulladékégető (persze, nem magyar oldalra építenék, hanem az osztrák oldalra). Évi 220000 tonna hulladékot akarnának ott elégetni. Na, és vajon a szél merre viszi majd a füstöt? Hát, ki gondolta volna, Magyarország felé… Bele a Vendvidékbe, no, azért a szlovének is kapnának belőle, bár nem olyan mértékbe mint mi. Így kell széjjelcseszni az éppen csak kibontakozó turizmust arrafelé.

Viszont, ha már mindenképp fel akarják építeni, és a füst mindenképp felénk jön, akkor miért nem építik egy pár méterrel odébb, hogy Magyarországon, Szentgotthárd ipari parkjában legyen? Így legalább a sok adó, meg környezetterhelési díj is a kistérséget gazdagítaná. Azért nem kevés pénz folyna be belőle. Úgy már nem is lenne olyan elviselhető az a füst. De így, hogy mi nem látunk semmit belőle, így nem buli. Építsék fel az Alpokban, vagy Ausztria belsejében, szennyezzék a saját levegőjüket. Vagy a legjobb az volna, ha szelektíven gyűjtenénk minden hulladékot, és szépen lehetne újrahasznosítani. Az mindenkinek jó volna, az embereknek, a természetnek, és a jövőnek is. Bár, ahhoz még sokat kellene fejlődnünk.

Hozzászólások lezárva.