2007. április 28.

SME Server

SME LogoOlvastam erről az SME szerverről az interneten, meg levlistán is írtak, hogy ez egy tök jó linux szerver kevésbé hozzáértőknek. No, hát akkor lássuk mit tud ez a kicsike?

Ahhoz, hogy élvezhessük e disztribúciót, egy 475 megás isot kell letöltenünk és cd-re írnunk. Nézzük, mi van a cédén: az első és legfontosabb – ami amúgy mindenhol ott van – a readme.txt. No, igen, vajon milyen információkat fog szolgáltatni nekem. Hmm, először is ha minden igaz, akkor ez egy 2006 december 31-ei kiadás, legalábbis ez a dátum áll itt. A szokásos újdonságlistán kívül amit itt megtudtam, hogy a CentOS 4.4-ből építkezik a rendszer, mondhatnánk úgy is, hogy CentOS 4.4 alapú.

Akkor most jöhet az, hogy betolom a cédét, és megnézem, hogy milyen a gyakorlatba. Szépen elindul cédéről, de hát ezt ma már minden OS-től elvárjuk ugye. Miután elindult, rögtön az első dolga a telepítőnek, hogy letesztelje a cd állapotát, hogy minden rendbe van e. A telepítő nem grafikus, hanem “grafikus konzolos” vagy hogyan hívják, ja, persze, megvan, menürendszeres. Ez nem baj, szeressük az egyszerűséget, ne kelljen mar a telepítéshez is egy erőmű. No, most kérdezi tőlem, hogy milyen nyelven szóljon hozzám, magyar nincs a listán, szóval marad az angol, majd megkérdi a billentyűzet kiosztást, itt már ott a szokásos hu és hu101. Tehát akkor hu. Aztán jön egy figyelmeztetés, hogy minden lemezt újra partíciónál és minden adat elveszik. Nos, mivel Én egy üres virtuális gépen próbálom, nyugodtan kiélheti magát, és mindent törölhet. De nem, még nem csinál semmit, csak megkérdezi, hogy milyen időzónába vagyunk. No, ezután már tényleg elkezd formázgatni meg telepíteni. Érdekes, nem kérdezte meg, hogy mit szeretnék telepíteni meg mit nem. No, majd meglátjuk hogy mit rak fel. Aztán majd telepítés után lehet leszedni a felesleges cuccokat. Ha megvolt a másolás – ez nálam olyan 5-7 percet vett igénybe – akkor máris újra akar indulni a rendszer. Akkor induljunk újra?

SME webadmin
No, újraindítás után folytatódik a telepítés. Most akkor bekéri az admin jelszavát, majd a domain nevünket, meg gépnevünket, majd az ip címet, amit szeretnénk, meg a hozzá tartozó alhálózati maszkot. Tehát eddig csak a szokásos. Hmm, de most jön egy jó kérdés: azt tudakolja a gép, hogy ez a gép csak szerver, vagy szerver és átjáró (gondolom átjáró alatt a router funkciókat érti). Nekem csak szerverként kell, nincs mit routolnia, szóval azt választom. Ezután a DNS szerver címét tudakolja meg, majd, hogy aktiváljuk e ezeket a beállításokat. Persze, miért ne!

Ahogy nézem a szolgáltatásokat amik éppen indulnak, eléggé full-extrás ez a rendszer. Van benne minden, ftp, mail, web, sql szerver, meg a többi ami szokott lenni. Na, bejelentkeztem, beírtam az első parancsot amit ilyenkor szoktam, az mc-t, és láss csodát, alapból fel van telepítve az mc 🙂 plusz pont. Olvastam, hogy ez azért jó, mert van szép webes felülete, ahol lehet állítgatni mindenfélét. Na, de hol van? Én nem találom? És dokumentációt se találtam nagyon? Nem baj, nézzük a httpd.conf-ot, az talán segít, és igen, így van. A webes adminisztrációs felület pedig a https://szervercime/server-manager címen lakozik, ami pedig az admin felhasználóval érhetjük el.

Akkor nézzük a webes felületét: nem egy fontos dolog, de elsőre szépen néz ki (kis egyszer, jól eltalált színekkel). Jó sok dolgot lehet itt beállítani, majdhogynem akinek nincsenek extra igényei mindent be tud állítani itt, többek közt a levelező kiszolgálót (van webmail is, Horda-t használ, ami szinten egy kis kellemes webmail felület), a Sambat, a tűzfalat, a felhasználókat, honnan érhessük el a szerver különböző szolgáltatásait. Egy szó mint száz összességében meg vagyok elégedetve ezzel a felülettel, kellemes a használata, és eléggé magától értetődők a dolgok (legalábbis nekem úgy tűnik).

Végezetül egy gyors összefoglaló: a telepítés menete hamar lezajlik, nem kérdez sok mindent, ami bizonyos szemszögből előny, máshonnét nézve viszont hátrány. Negatívum szerintem, hogy nincs a cd-n rajt pdf-ban, vagy htm-ben, vagy akármilyen emészthető formában egy kézikönyv vagy leírás vagy ilyesmi. Most már, hogy elértem a webes felületét van egy kérdőjel a jobb felső sarokba ami egy oldalra visz, ahol le van írva, hogy a http://contribs.org/documentation/manual/ címen lehet elérni az online kézikönyvet és a http://contribs.org/documentation/FAQ/ címen a Gyik-ot. Tehát összességében ez egy jó rendszer lehet kisebb irodákba, cégeknek, ahol nincs pénz megfizetni egy rendes rendszergazdát de kéne egykét dolog. Tökéletesen megfelel alapvető levelező, web, ftp, és proxy szervernek, valamint még NAT-ot is megcsinálja nekünk, hogy megkérjük rá.

12 hozzászólás

 • őőő szia igen én is ismerkedek ezzel a csodával de 3 hónaplya küzdök azzal hogy az sql-t sehogy nem tudom elérni nem tudom hogy kel és igy 1 honlapot se tudok feltenni olyat ami mysql szükséges.

  • Inkább rakj fel egy Ubuntu Servert (vagy Debiant) és arra ami kell. Ez már elég régi dolog. A hogyan.org portálon találsz ilyenekről leírást.

   • charlie köszönöm a gyors választ.Őszinte leszek azért tetszett meg az sme server mert dos alól működik és gyors a másik meg nagyon egyszerű telepíteni és kezelni.Csak a mysql-en nem jutok túl sehogy ez megfokott.valaki azt mondja hogy kel legyen benne sql résznek másik ember meg azt mondja hogy ha nincs telepíts rá hát köszönöm ehhez én kevés vagyok 1 pár dologgal tisztába vagyok pl:. hogy rpm alapú meg telepíteni tudom maga a servert meg kezelni a php-t mysqlt csak éppen amint mondtam nem találom.

   • Dos alól működik???? Azt meg hogyan???

   • Szia kunci
    Úgy értem a dos alól,hogy nem kel hozzá operációs rendszer pl windows.Amik windows alól működnek azok pl: xamp,wamp,lamp stb..

   • Az SME sem működik DOS alól!!!! Az SME egy LINUX alapú operációs rendszer. Ugyanúgy fel kell telepíteni mint bármely más op. rendszert!

   • kunci látom értessz hozzá akkor minek ez a kérdés.De amúgy fentebb írtam hogy rpm alapú és aki ért egy kicsit a linux hoz az tudja hogy linux alapú az sme.De igazad van egyébként én fogalmaztam rosszúl.De hamár ide írtál és látom értessz is hozzá akkor adhatnál tanácsot hogy jutok át a problémán mert még mindig nem jutottam túl rajta.Köszi

   • Az SME doksija nem segít? http://wiki.contribs.org/MySQL

   • De de köszönöm szépen csak annyira elvakult voltam hogy ott volt a szemem előtt és nem vettem észre mert itt is jártam.
    Köszi

 • charlie szia
  Akkor az utolsó hozzászólásomra tudnál nekem választ adni?
  Előre is köszönöm

 • Köszönöm szépen a választ