2007. április 13.
ServerAtSchool tapasztalatok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ServerAtSchool tapasztalatok

ServerAtSchool LogoA hwsw fórumának egy topikjában merült fel ez, mint egy windows szerver alternatíva. Nos, mar a telepítés előtt a doksik böngészése közben feltűnt, hogy eléggé régi ez a disztro, (2006 március, április környéki, valamint meg 2.4-es kernelt használ) node sebaj, azért próbáljuk ki!

A rendszer cd-ről bootol, ezért csak onnét kell indítani a rendszert, majd a bevezető szöveg után egy entert nyomni, aztán töltődik a rendszer. Bejelentkezéshez nincs semmi felhasználónév és jelszó, ezért csak enter, aztán be kell írni a promptba, hogy “setup”, bar erre maga a rendszer is felszólít (meg benne van a leírásába). Ezután rögtön megkérdezi, hogy biztos telepíteni akarunk, mivel én biztos vagyok benne, ezért a “yes”-re megyek. Ezután felszólít, hogy rakjam be a cd-jet, amit meg is talál magától – még szép, mert arról indult. Aztán jöhet a szokásos billentyűzet kiosztás, időzóna beállítása, majd ezután jön a lényegi rész. Először megkérdi, hogy kézzel partícionálunk, vagy automatikusan, én ráhagytam a telepítőre, intézze el, ahogy akarja. Ezután kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk telepíteni (web, proxy, stb.) Én csak simán a legfelső, “SAS” opciót választottam, más most nem kell alapon. Most megkérdezi, hogy biztos felülakarom-e írni a merevlemezt, meg kell mondani neki, hogy biztos, főleg mivel üres az a fránya lemez. Gyorsan megpartícionál, megformázz, aztán már másolja is a fájlokat. A fájlokat gyorsan felmásolta, majd megint megkérdezett, hogy mi legyen a hálózat és gépnév, majd megkérdezi, hogy a felismert hálókártyát DHCP-vel állítsa e be. Mivel ez egyszerűbb, ezért én azt választottam. Majd megint megkérdez, de ezúttal már a root jelszavát tudakolja a masina, adjuk meg neki, azonban még nem töltötte be a magyar billentyűzetkiosztást, szóval vigyázni kell az y-z betűkre. Rossz pont. Majd megkérdezi az email címünket, gondolom azért, hogy később ide küldhess majd az értesítőket. Viszont még mindig angol a bill.kiosztás, ezért a kukac az a shift+3! Most már csak meg kell mondani, hogy mi a munkacsoportunk neve, ez értelemszerűen a Samba-nak kell (mint azt ki is írja szépen) Most jön az a rész, hogy megkérdezi mit szeretnénk. Elsőnek a proxy-t kérdezi, majd azt kérdi, hogy laptop-e ez a gép amire települt (hmm, szóval ez most mégse egy szerver disztro, vagymi?), majd, hogy akarunk e tüzesfalat telepíteni, nomeg, hogy kell e Webmail és hozzá kapcsolódó levelezési lista. Gyorsan felmásolja a most kiválasztott dolgokat, és már újra is indulhat a gép. A telepítés nekem kb. 5 percet vett igénybe, szóval tényleg nem tart sokáig.

Az Apache nem indult el, valamint keresett a rendszer még egy hálókártyát (eth1) ami úgy tűnik előre be volt állítva.

Most jönne az, hogy kézzel be kéne konfigurálni a rendszert? Csodás. Szóval annyira mégse olyan ez, hogy pik-pakk megvan grafikus, meg mindenféle telepítőkkel (vagy konzolos). Tehát ahhoz, hogy jól működésre bírja az ember értenie kell egy kicsit (vagy nagyon) Linuxhoz. De akkor mar inkább egy debian vagy ubuntu szerver ha mar konfigurálni kell.

Tehát összességében ez egy régi cucc, amivel nem éri meg fáradni, mivel jobbat össze is lehet dobni ha az ember egy kis energiát fektet a dolgokba.

Hozzászólások lezárva.